Annons
Nyheter

Expert: Bäddat för röra när USA räknar röster

Över 94 miljoner människor har förtidsröstat i USA:s presidentval. Det motsvarar omkring två tredjedelar av det totala antalet röster i det förra valet – och ökar risken för att det blir rörigt vid räkningen, enligt en statsvetare.
USA • Publicerad 2 november 2020
Poströster i Pennsylvania.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Intresset för det amerikanska presidentvalet – där republikanen Donald Trump utmanas av demokraten Joe Biden – är stort. På grund av coronapandemin har många valt att rösta på förhand och valdeltagandet ser ut att bli större än på länge.

I Texas har exempelvis fler personer röstat i förtid än vad som sammantaget röstade i delstaten i presidentvalet 2016.

Annons

Men det rekordstora inflödet av förtidsröster, både i brevform men också i särskilda lokaler som har öppnat för ändamålet, innebär en stor utmaning för lokala valarbetare.

Olika regler

Demokrater väntas poströsta i större utsträckning än republikaner, bland annat eftersom Trump har varnat för valfusk vid poströstandet.

Och olika delstater hanterar förtidsrösterna på olika sätt. Reglerna skiljer sig åt när det gäller sortering, räkning och när en poströst måste ha inkommit för att vara giltig. Vissa kommer att börja med att räkna valdagsrösterna, vilket gör att det kan bli fördel Trump under valnatten för att senare svänga om till Biden när poströsterna läggs till resultatet.

Det gör att det kan dröja flera dagar eller veckor innan ett resultat finns klart, i synnerhet om valet blir jämnt i viktiga vågmästardelstater.

En av de platser där rösträknandet väntas dra ut på tiden är Pennsylvania. Delstaten beslutade så sent som i fjol att tillåta poströstande och dessa lär ta tid att hantera.

– Primärvalet i somras var rörigt. Det var många fler poströster än väntat och det tog två veckor att räkna färdigt, säger Robert Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University.

– Och enligt delstatsregler får poströster inte börja behandlas förrän klockan sju på valdagen.

"Bäddat för röra"

Det innebär att valarbetare först då får öppna kuverten, vika upp valsedlarna, kontrollera signaturer och i rösträkningsmaskiner mata in de miljontals valsedlar som har postats. Och enligt ett färskt HD-beslut ska även valsedlar som kommer in så sent som tre dagar efter valet räknas, så länge de är poststämplade på valdagen.

– Eftersom demokrater väntas poströsta i högre utsträckning än republikaner kan det bli så att Trump leder när vallokalsrösterna har räknats, men att Biden kommer i kapp senare. Det är som bäddat för röra, säger Speel.

Detta i synnerhet om hela valresultatet avgörs av hur det går i Pennsylvania i likhet med år 2000, då det hängde på det jämna resultatet i Florida. Den gången ingrep Högsta domstolen och utsåg republikanen George W Bush till segrare över demokraten Al Gore.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons