Annons
Nyheter

Expert: Hemfriden viktig för friande dråpdom

En 22-årig man som högg ihjäl två män som brutit sig in i hans lägenhet i Ulricehamn frias från dråp. Rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att hemfriden är en betydelsefull förklaring till domen.
– Lagstiftaren är välvilligt inställd till den som blir angripen så här, säger han.
Brott • Publicerad 5 maj 2023
Sven-Erik Alhem är ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare. Arkivibild.
Sven-Erik Alhem är ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare. Arkivibild.Foto: Frida Winter/TT

Borås tingsrätt konstaterar att mannen använde oförsvarligt mycket våld, men att han i den extrema situationen han befann sig i “svårligen kunde besinna sig” och hänvisar till att han agerade i nödvärn.

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, pekar på att det finns flera omständigheter som förklarar den friande domen.

Annons

– Som allmän utgångspunkt kan man säga att lagstiftaren är väldigt gynnsam när det gäller rätten att freda sig från brottsliga angrepp, säger Sven-Erik Alhem.

I bostaden nattetid

Av största betydelse är dock att angreppet skedde i mannens bostad nattetid, menar han.

– Den som blir angripen i sitt eget hem, speciellt nattetid, är i en väldigt utsatt position.

Brottmålsadvokaten Ulrika Borg är inne på samma spår.

– Om man är skräckslagen så kan man frias för det man har gjort trots att handlingen var väldigt allvarlig, säger hon.

– Det finns inget personligt agerande i handlingen, utan det brinner till i huvudet. Det finns ingen möjlighet att sätta sig ner och tänka “hur mycket våld har jag rätt att använda?” fortsätter hon.

Liknande fall 2015

Sven-Erik Alhem lyfter fram ett liknande fall som inträffade hösten 2015 i Vallåkra i Skåne, där det i stället blev en fällande dom. En 68-årig man sköt då ihjäl två bröder med ett hagelgevär och hävdade nödvärn. Bredvid de döda bröderna låg ett metallrör och en kniv.

Tingsrätten dömde mannen till fyra års fängelse för att ha använt mer våld än vad nöden krävde. Domen överklagades och hovrätten sänkte straffet till två års fängelse.

Åklagaren har meddelat att han kommer att överklaga domen och Sven-Erik Alhem säger att det inte är säkert att domen kommer att stå sig där.

– Det är i grunden en bedömningsfråga vad som är förenligt med nödvärnsrätten och nödvärnsexcessen, säger han.

Fakta: Nödvärn

Nödvärn innebär att man begår en brottslig handling i syfte att försvara sig själv eller någon annan och därför inte blir straffad för det. Att agera i nödvärn anses alltså inte vara brottsligt.

Det är till exempel tillåtet att i en nödvärnssituation slå tillbaka för att skydda sig själv om man blir misshandlad och att hindra någon från att stjäla eller tränga sig in i ens hem.

Det är däremot inte tillåtet att använda mer våld än vad situationen kräver.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons