Annons
Nyheter

Expert varnar för Netflixbluff

Bedragare riktar sig just nu mot svenska Netflixanvändare. Genom så kallat nätfiske försöker man via mejl komma över betalkortsuppgifter.
Ofta slutar det med att pengarna hamnar hos kriminella gäng.
Brott (TT) • Publicerad 22 januari 2020
Begreppet nätfiske kommer från likheten med hur fiske med nät går till: det kastas ut brett och förhoppningsvis för fiskaren håvas något in.
Begreppet nätfiske kommer från likheten med hur fiske med nät går till: det kastas ut brett och förhoppningsvis för fiskaren håvas något in.Foto: Elise Amendola

Nätfiske, eller phishing, har länge varit vanligt och går i korthet ut på att bedragare försöker komma över information som betalkortsuppgifter eller lösenord. Bedragarna utger sig för att vara till exempel ett företag och ber användaren att fylla i sina uppgifter på en sajt.

Den nya nätfiskekampanjen mot svenska Netflixkunder är på många sätt typisk. Men det som gör att den här bluffen sticker ut är att den är extremt välgjord, enligt David Jacoby, chefsforskare på it-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab.

Annons

– Den är väldigt trovärdig, rent tekniskt är det skickligt uppbyggt och språket är proffsigt. Hade de trixat lite mer med avsändaren och domänen hade jag kunnat gå på det, och då har jag ändå jobbat med it-säkerhet i över 20 år, säger han.

Yrkeskriminella bakom

Han fick själv ett mejl som vid första anblicken såg ut att komma från Netflix, med en länk där han ombads fylla i sina kortuppgifter. Men vid en närmare granskning avslöjades bluffen. Enligt Jacoby är det i regel yrkeskriminella som ligger bakom den här typen av nätfiske.

– För dem finns snabba pengar att tjäna genom att komma över kortuppgifter och sälja dem vidare. Det finns tydliga kopplingar mellan it-brott och kriminalitet i den fysiska världen, säger David Jacoby.

Här saknas innehåll

Lockar med skattepengar

Polisen får regelbundet in uppgifter om nätfiske riktat mot svenskar. Netflix är ett av de bolag bedragarna oftast utger sig för att vara.

– Det finns några olika varianter, Netflix förekommer då och då. Men det kan också stå att man vunnit en tävling eller att det är Skatteverket som ska betala ut skatteåterbäringen, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Enligt polisen är olika typer av nätfiske vanligt förekommande.

– Men med tanke på hur många sådana mejl som skickas är det ändå relativt få som drabbas, säger Lotta Mauritzson.

Henning Eklund/TT

Så här ser sidan som användarna skickas till ut.
Så här ser sidan som användarna skickas till ut.Foto: Kaspersky

Fakta: Så skyddar du dig mot nätfiske

Hör av dig till mejlets förmodade avsändare. Vill Netflix ha dina kortuppgifter, logga in på Netflix hemsida eller hör av dig till bolagets kundtjänst och fråga om det stämmer.

Kontrollera den webbadress som mejlet vill skicka dig till genom att hålla muspekaren över länken. Om den inte leder till rätt sida, exempelvis netflix.com, bör varningsklockorna ringa.

Aktivera tvåfaktorsautentisering för kortbetalning. Det kan till exempel fungera så att du får ett sms med en kod för att bekräfta kortköp på nätet.

Om du ändå lämnat ut dina kortuppgifter: ring din bank och spärra kortet.

Källor: Lotta Mauritzson (polis) och David Jacoby (it-säkerhetsexpert)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons