Annons
Nyheter

Experter: Bidens uttalande signalerar allvar

USA:s president Joe Biden uppmanar alla amerikaner att lämna Ukraina omedelbart och varnar för att situationen i landet kan ändras snabbt.
Uttalandet ska enligt experter tolkas som ett sätt för USA att signalera allvaret i situationen.
USA/Ukraina • Publicerad 11 februari 2022
Ukrainska soldater övar nära staden Charkiv under torsdagen.
Ukrainska soldater övar nära staden Charkiv under torsdagen.Foto: Andrew Marienko/AP/TT

USA:s utrikesdepartement utfärdade under torsdagen en officiell avrådan från resor till Ukraina, och meddelade att regeringen inte kommer att kunna evakuera medborgare från landet om det sker ryska militära aktioner. Ett budskap som även Joe Biden kom med under sin intervju med NBC News.

– Det får man se som en ganska entydig signal, att amerikanerna ser allvarligt på situationen och inte har någon större tilltro till de samtal som förs på olika nivåer, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Annons

– Det här signalerar ett allvar och en beslutsamhet som man hoppas att motparten, i det här fallet Ryssland, ska ta till sig.

Det har inte kommit fram några uppgifter om huruvida det finns nya underrättelseuppgifter som ligger till grund för USA:s beslut.

"Nära till hands"

Bidens uttalande ligger i linje med vad USA har sagt tidigare, enligt Björn Ottosson, USA-forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). En rysk invasion kan komma "när som helst", har Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sagt.

– Och ska man framhålla att det kan ske när som helst, då ligger ett sådant här beslut nära till hands, säger Ottosson.

Han drar även paralleller till den hårt kritiserade evakueringen från Afghanistan de tumultartade veckorna efter talibanernas erövring av Kabul.

– Då var man var oförberedd, saker gick inte alls som man hade velat och många amerikaner blev kvar. Nu gör man tvärtom och ska försöka få ut alla väldigt fort för att undvika en sådan situation igen, säger han.

Balansgång för Zelenskyj

Men att uppmana alla amerikanska medborgare att lämna Ukraina kan också skapa spänningar mellan USA och Ukraina med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen, påpekar Ottosson.

– Zelenskyj var tidigare öppet kritisk mot Biden för att han spädde på oron i Ukraina. Zelenskyj måste ju balansera att å ena sidan undvika kaos i landet och å andra sidan förbereda nationen och Ukrainas försvarsmakt på att hantera en sådan här situation.

Och om det finns amerikaner kvar i Ukraina och som kanske skadas vid en eventuell rysk invasion så kommer USA:s engagemang att utökas ännu mer, säger han.

– Att det inte finns amerikaner där kan ju vara gynnsamt för Ryssland. Så ukrainarna vill nog gärna ha amerikaner kvar där som någon sorts garant.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons