Annons
Nyheter

Extrem värme – skärpt varning utfärdad

Värmeböljan fortsätter. För Kalmar län har en klass 2-varning utfärdats, vilket är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.
Väder • Publicerad 20 juni 2021
En klass 2-varning för extrem hetta har utfärdats för Kalmar län. Arkivbild.
En klass 2-varning för extrem hetta har utfärdats för Kalmar län. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En varning för mycket höga temperaturer har utfärdats över hela Götaland och stora delar av Svealand. Men i Kalmar län är det allvarligare än så, där har den skarpaste värmevarningen utfärdats av SMHI.

– Vi uppgraderade från en klass 1-varning till en klass 2-varning under söndagseftermiddagen, säger Alexandra Ohlsson.

Annons

En klass 2-varning för extremt höga temperaturer innebär en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper. Det utfärdas när dygnstemperaturen under fem dagar i följd varit minst 30 grader, eller 33 grader under tre dagar i följd.

– Den här värmeböljan håller i sig under åtminstone början av nästa vecka. I Kalmar får vi uppemot 30 grader fram till onsdagen. Efter det hamnar vi under 30 grader, men det kommer nog upplevas som ganska varmt ändå, säger Alexandra Ohlsson.

I slutet av veckan kommer temperaturen att bli runt 25 grader, främst i de östra delarna av Sydsverige

– Men det kommer inte vara den extrema värmen som vi har nu, säger Alexandra Ohlsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons