Annons
Nyheter

Få sommargäster sökte tillfällig omsorg

Samhälle • Publicerad 9 augusti 2020
Sommar 2019 ansökte över 300 om tillfällig omsorg i Bohuslän. I år ansökte drygt 90. Arkivbild.
Sommar 2019 ansökte över 300 om tillfällig omsorg i Bohuslän. I år ansökte drygt 90. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Tjörn, Strömstad, Kungälv, Tanum, Öckerö, Munkedal, Lysekil och Stenungsund har beviljat alla ansökningar de fått in. Arkivbild.
Tjörn, Strömstad, Kungälv, Tanum, Öckerö, Munkedal, Lysekil och Stenungsund har beviljat alla ansökningar de fått in. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Betydligt färre än väntat ansökte om tillfällig hemtjänstvård, hemsjukvård och LSS-insatser i Bohuslän, rapporterar SVT Väst.

I april skrev elva bohuslänska kommuner till regeringen och vädjade om att slippa skyldigheten att erbjuda tillfällig omsorg till sommargäster. Regeringen sa nej.

Annons

Nu när semestersäsongen snart är över konstaterar kommunerna att färre än väntat ansökt. Förra sommaren sökte drygt 300 personer omsorg, i år landade siffran på strax över 90.

I åtta av kommunerna har samtliga ansökningar som inkommit beviljats. På Orust, i Sotenäs och Uddevalla togs politiska beslut att neka alla ansökningar och därmed gick man emot gällande lagstiftning.

– För oss har det varit klart att vi måst värna om vår egen personal och våra äldre. I det här fallet är det ju väldigt speciella omständigheter så det har inte varit så svårt att vägleda tjänstemännen till att ta det beslutet, säger Mats Abrahamsson (M) kommunalråd i Sotenäs kommun till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons