Nyheter

Facebook: Tänk källkritiskt

Nej, vaccin orsakar inte autism. Och covid-19 är inte skapat av människor. Facebook nu att bolaget skärper sina riktlinjer när det gäller spridning av information om coronapandemin – och uppmanar folk att tänka källkritiskt.
Coronaviruset • Publicerad 9 februari 2021
Facebook skärper riktlinjerna för både Facebook som Instagram när det gäller spridningen av felaktig information om bland annat coronapandemin. Arkivbild.
Facebook skärper riktlinjerna för både Facebook som Instagram när det gäller spridningen av felaktig information om bland annat coronapandemin. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Vilseledande, falsk eller direkt skadlig information på sociala medier i samband med coronapandemin har varit på tapeten en längre tid. Dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump kritiserades exempelvis upprepade gånger för att sprida högst tvivelaktig information om coronaviruset på Twitter.

Nu meddelar Facebook att man utökar listan över "felaktiga påståenden" som kommer att tas bort från Facebook och Instagram. Där återfinns myten att "covid-19 skapades av människor", "vaccin är inte effektiva mot sjukdomen de ska skydda mot", "det är säkrare att få sjukdomen än att ta vaccinet" och "vaccin är giftiga, farliga och orsakar autism".

"Uppdaterar löpande"

"Experterna är eniga om att förtroendet för vaccinen är helt avgörande för om utrullningen kommer att lyckas", skriver Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, i ett mejl till TT.

Enligt Münster kan spridningen av falsk information vara ett stort problem. "Om det får folk att vara mindre följsamma så att de lättare blir smittade och sedan smittar andra", skriver han.

Enligt Münster har Facebook från det att pandemin bröt ut jobbat för att ha en "positiv roll i myndigheternas arbete med att hålla medborgarna informerade" och att bolaget "löpande uppdaterat våra riktlinjer, hela tiden i samråd med experter från WHO."

"Sund skepsis"

Han skriver samtidigt att det gäller att vara uppmärksam när man är ute på nätet: "Man ska ha en sund skepsis och tänka källkritiskt. Det gäller naturligtvis även i dessa tider."

Grupper och konton som upprepade gånger sprider falsk information riskerar att raderas från plattformarna.

Facebook uppger också att bolaget jobbar för att sökfunktionen på Facebook och Instagram ska visa mer relevant och korrekt information när det gäller coronaviruset.

En sammanfattning av de nya riktlinjerna på svenska finns här.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.