Nyheter

Facebook tvärvänder – ska bli mer privat

Facebook är uppbyggt på principen att användarna öppet ska dela med sig av sig själva. Men nu flaggar företagets medgrundare och vd Mark Zuckerberg för att den sociala plattformen ska bli mer privat.
Sociala medier (TT) • Publicerad 7 mars 2019
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

"De senaste 15 åren har Facebook och Instagram hjälpt till att sammanföra människor med vänner, grupper och intressen i den digitala motsvarigheten till ett torg. Men folk vill allt oftare knyta kontakt privat eller i den digitala motsvarigheten till ett vardagsrum", skriver Zuckerberg i ett blogginlägg.

Han öppnar för att Facebook i framtiden kommer att erbjuda möjligheten för användarna att göra tidsbegränsade inlägg och delningar, samt för fler möjligheter till krypterad kommunikation i olika former.

"Folk ska kunna vara bekväma med att vara sig själva, och ska inte behöva oroa sig över att det de delar ska komma tillbaka och skada dem senare", skriver Mark Zuckerberg.

Enligt den 34-årige mångmiljardären ska Facebook – som skakats av flera skandaler kring läckt information de senaste åren – bli bättre på att skydda användarnas data.

"Det finns även en växande oro att tekniken centraliserar makten till regeringar och företag som vårt", skriver han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.