Annons
Nyheter
Facken på Strålfors ser positivt på att bli statligt ägda.
- Det är en ägare med långsiktiga intressen, säger Bo Ederström från SIF.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006
Bo Ederström och Kjell Johansson var igår fullt sysselsatta med att informera om Postens köp av Strålfors. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Bo Ederström och Kjell Johansson var igår fullt sysselsatta med att informera om Postens köp av Strålfors. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Torgny Bardh från Grafikerna och Kjell Johansson från Ledarna nickar instämmande.

- Och så är det svenskt, säger Torgny Bardh.

Annons

Men de tre inser också att det kan finnas politiska åsikter kring att det statliga Posten köper upp det privata Strålfors.

- Vi måste företräda de anställdas intressen och lägger inte någon särskild vikt vid det, säger Bo Ederström.

De sitter alla i Strålfors bolagsstyrelse som arbetstagarrepresentanter och har varit informerade under hela resan fram till i går.

Blev ni förvånade över att Posten är köparen?

- Ja och ändå inte. Det som förvånade mest var att det skulle bli en försäljning, säger Bo Ederström.

Det var under ett styrelsemöte ägaren Björn Parkander avslöjandet kom. De fackliga representanterna ryckte till vid beskedet.

– Strålfors är ju Parkander. Han har alltid varit mycket framträdande och tydlig ägare som värnat sin personal, säger Torgny Bardh.

De konstaterar att Björn Parkander bor i England sedan flera år och under den tiden inte varit operativ i företaget. Dottern Anna skulle å andra sidan, enligt deras åsikt, behövt några års arbete inom sfären för att kunna ta över.

Hur har era medlemmar reagerat?

– Varierande. Man har känt sig knutna till andan och namnet. Nu fruktar man att det rycks bort, säger Bo Ederström.

Annons

– Mina medlemmar är nog nöjda, säger Torgny Bardh medan Kjell Johansson tror att medlemmarna är överraskade över den nya ägaren.

De säger också att den nye ägaren har uttalat att Strålfors ska leva vidare som tidigare, med VD och ledning, och att de inte ska föras in i Postens verksamhet. Samtidigt ser facken att Strålfors har varit lyckosammare än Posten och räknar därför med att det är det nyinköpta företaget som ska skänka Posten nya idéer och arbetssätt och inte tvärtom.

– Man vill behålla Strålfors kultur, säger Kjell Johansson.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons