Annons
Nyheter

Facket mötte Thornberg: "Steg i rätt riktning"

Polisen har fått skarp kritik från fack och skyddsombud för hanteringen av den numera avlidne polischefen Mats Löfving. Nu har de träffat rikspolischefen Anders Thornberg, och Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow är nöjd.
– Arbetsgivaren är tydlig med att det här aldrig får hända igen.
Polisen • Publicerad 8 juni 2023
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT
Rikspolischefen Anders Thornberg. Arkivbild.
Rikspolischefen Anders Thornberg. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem den 22 februari. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare vid en presskonferens slagit fast att Löfving agerat jävigt och rekommenderat att rikspolischefen skulle överväga att sparka honom.

I en utredning som lämnats över till Arbetsmiljöverket slår polisens internutredare fast att presskonferensen avvek från hur man normalt sett hanterar personalärenden, och så väl fackförbund som polisens nationella skyddsombud har följt upp med hård kritik.

Annons

Även skyddsombuden har skickat en inlaga till Arbetsmiljöverket där presskonferensen – som man kallar "en offentlig förödmjukelse" – pekas ut som den händelse som fick "störst betydelse för den tragiska utgången med Mats Löfvings bortgång".

"Vill förändra"

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow krävde förra veckan omedelbara åtgärder från polisledningen med rikspolischef Anders Thornberg i spetsen.

På torsdagen träffades fack, skyddsombud och arbetsgivare för samtal, och von Sydow säger sig nu känna tillförsikt.

– Det här var ett steg i rätt riktning. Det känns verkligen som att Polismyndigheten, tillsammans med oss i fack och skydd, på riktigt vill förändra tystnadskulturen inom myndigheten, säger hon.

TT: Vad sades vid mötet?

– Arbetsgivaren presenterade en handlingsplan med åtgärder. Nu ska jag diskutera det här med min organisation och så ska vi träffas igen i slutet av augusti och se till att det här inte bara blir ytterligare ett dokument utan resulterar i konkret förändring.

Tystnadskultur

Bland förslagen på konkreta åtgärder finns enligt von Sydow ett utvecklat samarbete mellan arbetsgivare, fack och skyddsombud, och att man ska göra riskbedömningar och säkerställa att man erbjuder tillräckligt stöd vid individärenden likt Mats Löfvings.

TT: På vilket sätt var de tragiska händelserna kring Mats Löfvings död ett uttryck för tystnadskulturen inom polisen?

– Att man inte reagerar och säger ifrån runtom är en del av tystnadskulturen. Det fanns ingen som längs vägen sade att här blev det fel.

– Det finns så mycket att jobba med kring det här. Jag kommer fortsätta trycka på för att Polismyndigheten ska bli en lärande organisation, för det är den inte i dag.

Annons

TT har sökt Anders Thornberg för en kommentar.

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.

1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig i samband med flera beslut. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons