Nyheter

Fågelinfluensan fortsätter skörda många liv

Nyligen avlivades 1,3 miljoner sjuka värphöns på Sveriges största äggproducent. Nu följer ytterligare en masslakt på gården i Småland.
Djur • Publicerad 4 februari 2021
Ytterligare 700|000 höns i småländska Mönsterås har konstaterats smittade av fågelinfluensan och kommer att avlivas. Arkivbild.
Ytterligare 700|000 höns i småländska Mönsterås har konstaterats smittade av fågelinfluensan och kommer att avlivas. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

De ytterligare 700 000 djur som nu måste avlivas, efter att ha konstaterats smittade, ligger cirka en kilometer ifrån de två övriga anläggningarna.

Men de tillhör fortfarande samma producent utanför Mönsterås i Kalmar län.

Totalt tas därmed alltså två miljoner fjäderfän av daga på gården. Och det har rapporterats om risk för äggbrist till påsk.

Men de senaste offren är unghöns, inte aktiva värphöns, berättar Jan-Olof Bohlin.

– Så det här innebär ingen extra påverkan på äggproduktionen till påsk. Däremot framåt sommaren, när de här hönsen skulle ha börjat värpa.

TT: Betyder det att även midsommar hotas av äggbrist?

– Den risken är i alla fall mindre. Det är inte alls lika stor konsumtion av ägg kring midsommar. Påsken är den stora konsumtionstiden, därefter kommer jul. Midsommar kanske hamnar på tredje plats, men går inte att jämföra med de andra två, svarar Bohlin.

Nyheten om de ytterlivare avlivningarna kommer som en chock för honom.

– Man hade trott att de här skulle klara sig eftersom de låg vid sidan av. Men det här viruset verkar vara mer smittsamt än tidigare varianter.

Även i Skåne har många höns fått slaktas på grund av smittan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.