Annons
Nyheter

Falska poliser åtalas – lurade äldre

Brott • Publicerad 3 maj 2023
De utgav sig för att vara poliser. Nu åtalas 13 personer. Arkivbild.
De utgav sig för att vara poliser. Nu åtalas 13 personer. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De ringde upp och presenterade sig som poliser – och förmådde de äldre att plocka fram bankkort, smycken och andra värdesaker. Sedan åkte de hem till sina offer.

Först i slutet av förra året åkte de dit vid en större polisinsats i Malmö. Nu åtalas 13 personer för ett 50-tal misstänkta brott runt om i Sverige under förra året, uppger polisen på sin hemsida.

Annons

"De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på", säger kammaråklagare Lena Körner vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

De åtalade är nio män samt fyra kvinnor i åldrarna 20-40 år. Sju av dem sitter häktade. De misstänks för grovt bedrägeri, inbrottsstöld samt grovt föregivande av allmän ställning.

Polisutredningen har skett i samarbete mellan polisens bedrägerisektioner i Syd och Stockholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons