Annons
Nyheter

Familjen Sackler ges skydd – men tvingas betala

Ägarna till läkemedelsjätten Purdue Pharma, familjen Sackler, har vunnit en process som kommer att skydda dem från stämningar kopplade till den amerikanska opioidkrisen.
USA • Publicerad 1 juni 2023
Tusentals personer har genom åren stämt Purdue Pharma som tillverkat preparatet Oxycontin, ett av de läkemedel som har orsakat störst skada i den amerikanska opioidepidemin. Arkivbild.
Tusentals personer har genom åren stämt Purdue Pharma som tillverkat preparatet Oxycontin, ett av de läkemedel som har orsakat störst skada i den amerikanska opioidepidemin. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

I tisdags beslutade en amerikansk appellationsdomstol att familjen Sackler ska få full immunitet från civilrättsliga stämningar i utbyte mot att de betalar 6 miljarder dollar, motsvarande drygt 65 miljarder kronor, för att hjälpa till att hantera opioidberoende, rapporterar BBC.

Bolaget har tillverkat preparatet Oxycontin, ett av de läkemedel som har orsakat störst skada i opioidepidemin främst i USA.

Pengar till drabbade

Annons

Familjen har länge krävt civil immunitet och domstolens dom ska ses som ett viktigt steg för att offer och anhöriga ska få skadestånd. Betalningarna ska ske över flera år och gå till både lokala och statliga behandlings- och rehabiliteringsprogram. Omkring 750 miljoner dollar, motsvarande drygt 8 miljarder kronor, ska tilldelas enskilda drabbade i opioidkrisen och deras familjer.

Bolaget ansökte om konkurs 2019 efter tusentals stämningar och domstolsförhandlingarna har pågått i flera år. Bland annat nådde man en liknande uppgörelse 2021 som sedan avvisades av en amerikansk distriktsdomare efter invändningar på delstatsnivå.

Det är det överklagandet som nu har resulterat i en avgörande uppgörelse, som också ses som ett sista steg mot att avsluta konkursen.

Struktureras om

Enligt uppgörelsen ska familjen Sackler ge upp ägandet och kontrollen av Purdue Pharma. Bolaget kommer att omstruktureras, döpas om till Knoa Pharma och i fortsättningen bland annat tillverka mediciner för att behandla missbruk. Vinsten ska gå till en fond för att hjälpa till att behandla missbruk.

Uppgörelsen gäller dock endast i delstaterna New York, Connecticut och Vermont och det saknas fortfarande en nationell överenskommelse. Den skyddar inte heller familjen från framtida, potentiella brottsanklagelser.

Släkten Sacklers förmögenhet har krympt i krisen, men uppskattades ändå i slutet av 2020 till cirka 10,8 miljarder dollar, motsvarande över 117 miljarder kronor i dagens kurs. Tidskriften Forbes beräknade då att mycket av förmögenheten kom från Purdue Pharma.

Bakgrund: Opioidkrisen i USA

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke.

Grunden för krisen anses ha lagts under 1980- och 1990-talen, då flera läkemedelsbolag började marknadsföra starka värktabletter. I vetenskapliga tidskrifter argumenterades för ett samhälle där människor var smärtfria, men utan att eventuell beroendeproblematik lyftes. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opioider – ofta i form av morfin – användes mer selektivt.

Amerikaner åt de beroendeframkallande tabletterna, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Om deras läkare vägrade att förnya recepten sökte de sig till svarta marknaden. På 1990- och 2000-talen började människor dö i tusentals i överdoser av främst morfintabletter, heroin eller dess kraftfulla syntetiska kusin fentanyl.

Hundratusentals människor har mist livet och flera miljoner amerikaner beräknas missbruka receptbelagda opioider. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna har minskat betydligt.

Dåvarande presidenten Donald Trump utlyste hösten 2017 katastroftillstånd med anledning av opioidkrisen och 2021 uppgavs att 75 procent av de 100 000 överdosrelaterade dödsfallen i USA berodde på opioider.

Rättsliga processer mot ett antal läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.

Källor: hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons