Annons
Nyheter

Mariestad välkomnar utbyggt fängelse

Fängelset Rödjan i Mariestad får en ny avdelning, med 150 platser i en högre säkerhetsklass.
Kriminalvård • Publicerad 15 mars 2021
Rödjan i Mariestad är i dag en öppen anstalt med 100 platser. Nu ska en helt ny del byggas, med 150 platser i en högre säkerhetsklass. Nya platser på den öppna delen tillkommer också, så att Rödjan får cirka 350 platser totalt. Arkivbild.
Rödjan i Mariestad är i dag en öppen anstalt med 100 platser. Nu ska en helt ny del byggas, med 150 platser i en högre säkerhetsklass. Nya platser på den öppna delen tillkommer också, så att Rödjan får cirka 350 platser totalt. Arkivbild.Foto: Foto: Kriminalvården
Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården. Arkivbild.
Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Utbyggnaden av Rödjan sker inom Kriminalvårdens satsning för att minska bristen på platser i fängelser och häkten.

– Det är i dag en anstalt i den lägsta säkerhetsklassen, en öppen anstalt, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården, vid en pressträff.

Annons

Nu ska Rödjan få en ny, separat del med 150 platser i klass 2, som innebär högre säkerhet. Därmed kommer Rödjan att ha cirka 350 platser i framtiden. Utbyggnaden planeras vara klar 2024.

– Det är en tråkig utveckling i landet att vi behöver fler fängelseplatser, men om de ändå behövs ser vi gärna att de hamnar i Mariestad, säger Johan Abrahamsson.

Etablerad fängelseort

Förutom Rödjan finns ytterligare ett fängelse i Mariestad, plus ett häkte. När utbyggnaden är klar kommer Kriminalvården att ha ungefär 300 anställda i kommunen, enligt Abrahamsson.

– Vi är en etablerad kriminalvårdsort. Vi har kompetens i närområdet, och acceptans bland medborgarna, säger han.

Utöver utbyggnaden i Rödjan har Kriminalvården sedan tidigare beslutat om en utbyggnad av anstalten i Tidaholm till totalt 290 fasta platser. Det arbetet ska vara klart cirka 2024–2025.

Totalt sett behövs dock mycket mer, enligt Martin Holmgren.

– Prognoserna pekar mot en ännu brantare uppgång i antalet intagna än för ett år sedan, säger han.

– Den expansion som Kriminalvården har inlett är historisk i sin omfattning. Vi planerar nu att växa med 3 400 fasta platser under den närmaste tioårsperioden. 900 platser i häkten, 2 500 platser i anstalter.

Tre nya fängelser

Utöver redan aviserade nya fängelser i Kalmar och Trelleborg planeras för en tredje ny anstalt. Var den kommer att ligga är dock inte klart ännu.

– I den bedömning vi gör i den platskapacitetsrapport som vi lämnade till regeringen nyligen ser vi framför oss att vi ska etablera ytterligare en anläggning i klass 2. Var den ska vara belägen, den processen har vi inte kommit så långt i, säger Martin Holmgren.

Annons

– Jag får återkomma i den frågan. Vi bedriver ett arbete under 2021 med att försöka initiera detta, tillägger Holmgren.

Fakta: Fängelser

Kriminalvården har 45 fängelser i tre olika säkerhetsklasser.

Klass 1 är slutna anstalter med hög säkerhetsnivå. De finns på sju platser: Tidaholm, Kumla, Hällby (Eskilstuna), Hall (Södertälje), Norrtälje, Salberga (Sala) och Saltvik (Härnösand).

Klass 2 är slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. De kan ha olika grader och former av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, medan andra är mera öppna. Finns på 26 platser.

Klass 3 är öppna anstalter utan direkta hinder för rymning. Finns på 16 platser.

Några anstalter har både klass 2 och klass 3, i olika avdelningar.

Källa: Kriminalvården

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons