Annons
Nyheter

Får bryta sekretess för att förebygga våld

Svåra avvägningar för anställda inom socialtjänsten kan bli än knivigare med ny lagstiftning, befaras det från fackligt håll. Samtidigt välkomnas lagförändringarna kring våld i nära relationer.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill stärka möjligheterna att förhindra våld i nära relationer. På en presskonferens under fredagen presenterade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) en lagrådsremiss som hon hoppas kan träda i kraft i augusti.

– Samhället måste göra mycket mer för att våldsspiralen ska stoppas, säger hon angående våld i nära relationer och tillägger:

Annons

– Den som slår ska sluta slå.

Förändringarna välkomnas av akademikerförbundet SSR:

– I huvudsak är vi positiva, säger SSR:s socialpolitiska chef Fredrik Hjulström.

– Redan i dag agerar ju socialtjänsten exempelvis vid pågående brottslighet, fortsätter han.

Plus och minus

Hjulström ser dock en potentiell risk i att utsatta inte vågar prata med socialtjänsten om personalen, som förslaget ser ut, får friare tyglar att bryta sekretess och koppla in polis.

– I normalfallet ska man vara överens, nu får man möjlighet att kringgå det. Det finns en risk att den utsatte känner sig sviken och inte vänder sig till socialtjänsten igen. Samtidigt vet jag att personal i vissa fall idag är frustrerad över att inte kunna göra något, så det är en jättesvår avvägning. Det finns plus och minus helt enkelt.

Ytterligare områden

Förutom att personal inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kunna bryta sekretess och anmäla till polisen om det finns risk för allvarliga våldsbrott fokuserar lagrådsremissen också på två andra områden:

Socialnämnder i landets kommuner ska verka för att de som slår genomgår behandling, något som är ämnat att göra förutsättningarna likvärdiga över landet.

Barn som upplever våld, även om de själva inte blivit utsatta, ska få råd och stöd från hälso- och sjukvården.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons