Annons
Nyheter

Farliga ämnen i billig kökselektronik

Hälsa • Publicerad 8 mars 2021
Brödrostar var en av produkterna som Kemikalieinspektionen undersökte för att utröna om de innehöll farliga ämnen. Arkivbild.
Brödrostar var en av produkterna som Kemikalieinspektionen undersökte för att utröna om de innehöll farliga ämnen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

En undersökning som Kemikalieinspektionen genomfört visade att 13 procent av billig kökselektronik och kablar från mindre kända märken innehöll för höga halter av farliga ämnen såsom bly och klorparaffiner.

Undersökningen gjordes bland annat på köksvågar, äggkokare och brödrostar och av 263 kontrollerade varor innehöll 33 stycken ämnen som är farliga för miljön eller människors hälsa.

Annons

"Vi ser att billig elektronik från mindre kända märken ofta är mer problematisk. Med det stora utbudet av varor i dag är det viktigare än någonsin att konsumenter är medvetna om att deras val av produkter påverkar miljön", säger inspektör Marcus Hagberg enligt ett pressmeddelande från Kemikalieinspektionen.

Samtliga företag vars produkter innehöll otillåtna halter av farliga ämnen har nu meddelat att de slutat sälja produkterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons