Annons
Nyheter

Färre intagna isoleras på ungdomshem

Vård • Publicerad 8 februari 2022
Antalet avskiljningar minskade i fjol. Arkivbild.
Antalet avskiljningar minskade i fjol. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Statens Institutionsstyrelse (Sis) hade färre så kallade avskiljningar, när en person under en kortare tid placeras ensam i ett särskilt rum, 2021 jämfört med året innan. 2020 skedde 1 881 avskiljningar som minskade till 1 413 i fjol.

"Våra omfattande satsningar på trygghet, säkerhet och ett ökat samhällsskydd ger resultat. Vi är ännu inte nöjda och vårt arbete fortskrider, men det är glädjande att se att SiS tar steg i rätt riktning", säger myndighetens generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark i ett pressmeddelande.

Annons

Även antalet avvikningar har minskat. 2020 hade Sis totalt 702 avvikningar och förra året var siffran 546 avvikningar.

Myndigheten säger att den positiva utvecklingen bland annat "är en kombination av höjt säkerhetsmedvetande, mer systematiskt arbete med säkerhetsfrågorna, ökade resurser och stärkt teknisk och fysisk säkerhet på ungdoms- och LVM-hemmen".

Sis driver 21 särskilda ungdomshem samt elva LVM-hem, vård av vuxna missbrukare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons