Annons
Nyheter

Färre med bostadsbidrag ska hamna i skuld

Färre personer med bostadsbidrag ska hamna i skuld. Regeringen föreslår förändringar då Försäkringskassan hämtar inkomstuppgifter som ska minska återkraven i efterhand.
Ekonomi • Publicerad 29 september 2023
Det är lätt att det blir fel med både bostadsbidrag och underhållsbidrag. Arkivbild.
Det är lätt att det blir fel med både bostadsbidrag och underhållsbidrag. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Hittills har många som får bostadsbidrag, och även som betalar underhållsstöd, hamnat i skuld. I fjol handlade det om 79 000 personer med bostadsbidrag som fick återkrav i efterhand. Samtidigt hade nästan 35 000 föräldrar som var skyldiga att betala underhållsstöd i december 2020 en skuld.

Avstämningen mellan bidrag och betalning av underhåll mot aktuella inkomster har gjorts långt i efterhand, och den som missat att uppge korrekta uppgifter får betala tillbaka långt efter att det aktuella bidraget eller stödet betalats ut. Det har lett till att många hamnat i ekonomisk knipa.

Annons

Men nu ska det bli ändring. Försäkringskassans inkomstinhämtning från Skatteverket ska ändras, så att den sker på månadsbasis, enligt ett förslag från regeringen.

"Det ska vara lätt att göra rätt och genom att införa månadsrapportering minskar risken för återkrav inom bostadsbidraget med 90 procent. Det här är viktigt för att barnfamiljer med bostadsbidrag ska få rätt belopp från början" skriver äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i ett pressmeddelande.

För att detta ska fungera behöver dock Försäkringskassan bygga om datasystemen så att uppgifterna förs över varje månad från Skatteverket. Regeringen avsätter pengar för förändringen i budgeten, men ännu är det inte klart när den kan träda i kraft.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering om antalet personer som hamnat i skuld.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons