Annons
Nyheter

Fed ser ut att hålla räntekursen

Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2022
USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.
USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har inga planer på att sänka räntan, att döma av protokollet från det senaste mötet i september.

Det var under det mötet som Fed för tredje gången i rad beslutade om att höja styrräntan med 0,75 procentenheter, till 3,00–3,25 procent. Det är den högsta nivån sedan före finanskrisen 2008.

Annons

Under mötet lovade Fed-direktionen att bekämpa den "oacceptabelt höga" inflationen och signalerade att flera rejäla ökningar av styrräntan kan vara att räkna med fram till dess att "arbetsmarknaden lugnar sig", enligt protokollet.

Statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement har visat att det har skapats fler nya jobb än väntat i landet under den senaste tiden, vilket av Fed ses som ett varningstecken på ökande inflation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons