Annons
Nyheter

Felaktigt skött avfallsskatt kan bli dyr för kommunen

Älmhults kommun kan drabbas av en skattesmäll på 3,6 miljoner kronor. Plus ränta.
Orsaken är att avfallsskatten, enligt Skatteverket, inte skötts ordentligt.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

Under hela 2004 och stora delar av 2005 menar helt eniga handläggare på Skatteverket, att kommunen hanterat skatterna vid Äskya avfallsanläggning fel.

De ser att kommunen konsekvent gjort stora avdrag för konstruktionsarbeten eller miljösäker deponering. Framför allt handlar det om åtgärder i samband med Stena aluminiums deponering av saltslagg.

Annons

Enligt Skatteverket har kommunen inte alls gjort konstruktionsarbeten som är avdragsgilla. Inte heller är krav på underlag i deklarationen samt kontroll av beskattningen uppfyllda.

Slutklämmen är att kommunen ska betala en miljon kronor till i skatt för 2004 och två miljoner kronor för 2005.

Till det ska ett skattetillägg på 20 procent betalas. Totalt gör det 3,6 miljoner kronor och på den summan ska ränta läggas.

Älmhults tekniske chef Anders Westerberg vill inte säga något konkret innan han satt sig in i ärendet ordentligt.

I stället är det renhållningschef Bengt Bengtsson som har haft kontakterna med Skatteverket. Hans försvarar avdragen Älmhult gjort och säger att han visat och förklarat allt för Skatteverkets tjänsteman som varit på besök i Älmhult.

- Det är tråkigt att det blir så här. Men detta är inte enkelt. Och jag hävdar fortfarande att det ska vara skattebefrielse på detta, säger Bengt Bengtsson.

Ekonomichef Inga-Lill Fritsch kommer att kräva att kommunens svar inte behöver lämnas till den 1 mars:

- Vi hinner inte till dess. Det måste finnas en rimlig chans att titta på det, säger hon.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons