Annons
Nyheter

Fem döms för dubbla sprängdåd i Stockholm

Två januarinätter i rad detonerade kraftiga sprängladdningar i Stockholm.
Nu döms fem personer för inblandning i händelserna, meddelar Solna tingsrätt.
Explosionerna kopplas till en gängkonflikt i Stockholmsområdet och en strid om narkotikamarknaden i Sundsvall.
Brott • Publicerad 7 juli 2023
Explosionen vid restaurangen på Södermalm i Stockholm den 17 januari orsakade stora skador på fastigheten.
Explosionen vid restaurangen på Södermalm i Stockholm den 17 januari orsakade stora skador på fastigheten.Foto: Anders Wiklund/TT

Sammanlagt åtta män mellan 16 och 42 år åtalades i början av juni för inblandning i sprängningarna, varav fem döms och tre frikänns.

En 24-åring döms bland annat för att ha legat bakom en av explosionerna, vid entrén till en restaurang på Södermalm i Stockholm, till fängelse i fyra år och sex månader.

Annons

Två 16-åringar döms tillsammans med en 31-åring och en 26-åring för att ha orsakat den andra explosionen, i en port till ett kontorshus i Kista i nordvästra Stockholm.

På rymmen från HVB-hem

De två 16-åringarna, som var på rymmen från sina placeringar på HVB-hem när brottet begicks, döms till sluten ungdomsvård. De döms dessutom för grovt vapenbrott då de förvarade en automatkarbin i den lägenhet de vistades i under sin tid på rymmen.

31-åringen döms till fyra års fängelse och 26-åringen till tre års fängelse.

26-åringen döms även för att hanterat de batterier som användes till sprängladdningarna.

Två personer åtalades för att ha köpt in batterierna, men då tingsrätten inte ansett det styrkt att deras intention var att batterierna skulle användas till sprängladdningarna frikänns de.

Även en tredje person, som var åtalad för inblandning i detonationen i Kista, frikänns.

Explosionen på Södermalm inträffade natten mot den 17 januari. Ingen person skadades i explosionen, men den orsakade stora skador på restaurangens fasad samt skador på fönster på närbelägna hus och bilar.

Tidigt morgonen därpå inträffade explosionen i Kista. Porten till kontorshuset förstördes och tre våningsplan skadades, men inte heller denna gång kom någon till skada.

Kopplas till gängkonflikt

Enligt tingsrätten bottnar sprängningarna i den konflikt som har pågått mellan två kriminella grupperingar i Stockholmsområdet sedan i slutet av förra året.

"Tingsrätten har funnit det utrett att sprängningarna och hanteringen av sprängmedel har varit en del i den konflikt mellan två nätverk som sedan slutet av 2022 har resulterat i ett stort antal våldshändelser i Stockholmsregionen", säger rättens ordförande, rådmannen Alexander Nilsson, i ett pressmeddelande.

Annons

På den ena sidan finns det så kallade Dalennätverket i södra Stockholm, och på den andra det kriminella nätverket Foxtrot som uppges ledas av den efterlyste man som blivit känd som den “kurdiska räven”.

– Konflikten rör så vitt jag förstått bland annat narkotikamarknaden i Sundsvall, sade åklagare Carl Mellberg till TT i samband med att åtalet väcktes.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons