Annons
Nyheter

Feriejobb leder till högre lön efter skolan

Ungdomar som har feriejobb under skoltiden tjänar mer senare som vuxna än de som inte sommarjobbar.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

Det bevisar flera undersökningar enligt en artikel i Ams tidning, Arbetsmarknaden, från juni 2005. Statistik från SCB visar och forskning vid Arbetslivsinstitutet, visar enligt tidningen, att ferie- och extrajobb ökar ungdomars etablering på arbetsmarknaden.

Har betydelse

Annons

Dessutom visar forskning vid Örebro universitet att feriejobben har betydelse för ungdomars framtida inkomst, till och med när jobben hos kommunerna lottas ut slumpmässigt.

Och i Falu kommun har detta bevisats ytterligare genom att man över tio år tittat på alla ansökningar om kommunala feriejobb liksom vad som hänt de 800 ungdomar per år som fått eller inte fått jobb.

Feriearbetet visade sig alltså ha en inkomsthöjande effekt åren efter studenten. Men om detta beror på jobberfarenhet eller personliga egenskaper såsom initiativkraft går inte att säga.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons