Annons
Nyheter

FHM: Nya covid-19 – en mild variant

En ny variant av covid-19 har kommit till Sverige. Men den tycks vara relativt mild. Folkhälsomyndigheten tror inga nya restriktioner kommer att införas i samhället.
Covid-19 • Publicerad 10 augusti 2023
Den nya covid-varianten Eris har kommit till Sverige. Arkivbild från tidigare virustest.
Den nya covid-varianten Eris har kommit till Sverige. Arkivbild från tidigare virustest.Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns människor i Sverige som smittats med den nya covid-varianten Eris, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

– Det är ett 30-tal bekräftade fall, men det är säkert många fler som har haft den varianten av covid-19 men som inte har provtagits, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Annons

Provtagningarna görs framför allt i äldreomsorgen och inom sjukvården. Symtomen är som vid en förkylning, lite ont i kroppen och feber. En del kan få ganska hög feber.

Men precis som tidigare mutationer verkar denna variant mer sällan leda till allvarlig sjukdom.

Det är troligt att vaccinet ger visst skydd, anser Sara Byfors.

– Det finns inte jättemycket data på det ännu, men så har det varit även vid tidigare varianter, att även om vaccinet inte har varit anpassat så har det skyddat mot allvarlig sjukdom och att avlida av covid-19.

Det finns redan en plan för nya vaccinationer i höst, och Byfors rekommenderar alla som blir kallade att gå dit. Övriga befolkningen bör fortsätta att tvätta händerna noggrant och stanna hemma om man känner sig sjuk.

TT: Kommer det att införas restriktioner i samhället för att begränsa smittan?

– Nej, eftersom den inte verkar ge upphov till mer allvarlig sjukdom och vi har den här goda vaccinationstäckningen så tror jag inte att det kommer behövas, säger Sara Byfors.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons