Annons
Nyheter

Finansmannen Gustaf Douglas är död

Greve Gustaf Douglas, finansman och grundare av investmentbolaget Latour, har avlidit 85 år gammal. Han gick bort under onsdagen, enligt bolaget.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Finansmannen Gustaf Douglas har gått bort. Arkivbild.
Finansmannen Gustaf Douglas har gått bort. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

"Gustafs framgång som en av Sveriges stora globala industribyggare genom tiderna är odiskutabel. Hans gärning lever nu vidare i alla de företag han varit med om att bygga, inte minst genom den långsiktiga hållbara företagskultur som lever vidare i Latours alla bolag", skriver Latour på sin hemsida.

Latour är delägare i bland annat Assa Abloy, Securitas och Sweco.

Annons

Enligt Affärsvärldens genomgång av Sveriges rikaste, som publicerades i april i år, hamnade Gustaf Douglas på nionde plats.

Satt i M:s partistyrelse

Innan sin karriär som företagare arbetade han inom mediebranschen och var bland annat vd för Dagens Nyheter under en period. Douglas har även varit engagerad politiskt och har bland annat suttit i Moderaternas partistyrelse.

Gustaf Douglas lovordas av en rad svenska näringslivstoppar.

– Han har under lång tid varit en förgrundsgestalt, jag beklagar hans bortgång oerhört mycket. Det är en man med stark profil som jag och vi på Investor hade den största respekt för, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg till Dagens industri.

– Gustaf Douglas var den som kanske lyckades bäst och längst av alla privata placerare på börsen, säger Sven Hagströmer, ordförande i Avanza, till Svenska Dagbladet.

"Otroligt viktig"

Även statsminister Ulf Kristersson (M) beklagar Gustafs Douglas bortgång.

"Gustaf var otroligt viktig för svenskt näringsliv och industri. Han var dessutom djupt samhällsengagerad, och har gjort stor samhällsnytta i Moderaternas partistyrelse. Mina kondoleanser till Gustafs familj", skriver Kristersson i en kommentar till Affärsvärlden.

Rättad. I en tidigare version uppgavs fel titel för den position Gustaf Douglas hade vid Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons