Regeringen: Ekonomin tar "rejäl fart" i höst
Sedan den förra ekonomiska prognosen strax före jul har regeringen blivit något mer optimistisk. Nu räknar man med bättre fart på ekonomin och något lägre arbetslöshet.
Hela världsekonomin har drabbats av pandemins konsekvenser, men finansminister Magdalena Andersson imponeras av den svenska ekonomins motståndskraft.
– Det är framför allt svensk industri som har visat en otrolig styrka, säger hon när den nya prognosen presenteras.
Starka finanser
Trots lågkonjunkturen och enorma krispaket är de offentliga finanserna starka och uthålliga, enligt finansministern.
Totalt handlar det om ungefär 400 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar som har lagts på olika krisåtgärder för att hantera pandemin.
Utan dessa finanspolitiska stimulanser hade läget sett ännu sämre ut, enligt Magdalena Andersson.
Efter en paus i återhämtningen i slutet på förra året – på grund av att smittspridningen tog fart igen – räknar finansministern med att tillväxten får ny fart till hösten.
Hon spår att svensk BNP-tillväxt landar på 3,2 procent i år för att sedan ta fart ytterligare med 3,8 procent nästa år. I förra prognosen, som släpptes strax före jul, spåddes en BNP-tillväxt i år på 3,0 procent och 3,7 procent nästa år.
– Vi bedömer att vi i slutet av det här året är tillbaka på den BNP-nivå vi hade före krisen, säger Magdalena Andersson.
Men prognosen är mer osäker än normalt. Den kan framför allt påverkas av om vaccineringarna fördröjs och av hur smittspridningen utvecklar sig.
Arbetslösheten spås minska
För de arbetslösa ser läget fortsatt dystert ut, även om sysselsättningsgraden ökade och arbetslösheten minskade något under slutet av fjolåret.
Arbetslösheten är kvar på en högre nivå än före krisen och den är särskilt problematisk bland unga, utomeuropeiskt födda och de som inte har gått gymnasiet, enligt Andersson.
Hon tillägger att utnyttjandet av korttidsarbete beräknas vara fortsatt högt i närtid och att det dröjer till 2022 för att sysselsättningen ska vara tillbaka på den nivå som var före krisen.
Arbetslösheten spås landa på i genomsnitt 8,7 procent i år för att sedan falla tillbaka tydligt till 7,9 procent nästa år.
– Vi bedömer att arbetslösheten kommer att minska nästa år, särskilt under andra halvåret, säger Magdalena Andersson.
Redo för mer stöd
Läget är som sagt osäkert och regeringen är därför beredd att vidta fler stödåtgärder om det skulle behövas.
– Behöver vi förlänga krisstöden, så finns det utrymme till det, säger Magdalena Andersson.
Hon betonar att det är viktigt att inte strama åt finanspolitiken för mycket när det börjar bli dags att dra tillbaka krisstöden.
– Det är en lärdom från finanskrisen. Då drog man tillbaka krispaketen lite för snabbt och strypte återhämtningen. Det misstaget ska vi inte göra om igen, säger Magdalena Andersson.
Därmed inte sagt att det just är dagens krisåtgärder som ligger kvar, utan fokus kommer att bli mer och mer på återhämtning.
Fakta: Budgetprognosen i siffror
Nyckeltal, 2020, 2021, 2022
BNP, -2,8 (-2,9), 3,2 (3,0), 3,8 (3,7)
Arbetslöshet, 8,3 (8,5), 8,7 (9,0), 7,9 (8,0)
Budgetsaldo*, -3,1 (-3,9, -4,5 (-3,6), -1,0 (-1,1)
*Offentliga sektorn finansiella sparande i procent av BNP
Siffror inom parentes anger förra prognosen (16 december).
Källa: Regeringen