Annons
Nyheter

Finansministern: Skatteplaneringen samhällsfarlig

Tilliten bland vanliga skattebetalare undergrävs, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om jätteläckan som visar hur välbärgade över hela världen undviker skatt.
LO-ordföranden Karl-Petter Torwaldsson hoppas att skatteplanerarna skäms.
Paradisläckan • Publicerad 5 november 2017 • Uppdaterad 6 november 2017
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

– Om man tittar generellt på problemet som beskrivs här, så är det så att det är en global finansiell elit som tycks vara beredd att lägga mycket tid och resurser på att undvika att betala skatt, säger Andersson till TT.

Hon beskriver fenomenet som "farligt för våra samhällen" och att det undergräver tilliten till systemet.

Annons

– För det är klart att det inte känns roligt för en vanlig löntagare att jobba, betala skatt och göra rätt för sig om de som har de största tillgångarna lägger mycket tid och kraft för att undvika att betala skatt.

TT: Är det något du vill göra för att försvåra sådana här upplägg?

– Vi på finansdepartementet sitter också och tittar på det här materialet. Där tittar vi på om det finns det anledning att vidta ytterligare politiska åtgärder vad gäller lagstiftning till exempel.

Även Moderaterna reagerar på avslöjandena.

"Vi moderater har sagt att vi är villiga att vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa undanhållande av skatter och för att stärka skattemoralen. Så sent som på vår arbetsstämma för några veckor sedan beslutades bland annat att stärka Skattemyndighetens och Ekobrottsmyndighetens arbete med att bekämpa skattefusk", skriver Moderaternas skattepolitiska talesperson Cecilia Widegren i ett uttalande.

Fackförbundet LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att det bryter mot samhällskontraktet att ägna sig åt den typ av skatteplanering som TT och flera andra medier avslöjade på söndagen.

– Då kommer inte samhället att fungera. Jag hoppas någonstans i mitt hjärta att alla de som är utpekade och som har avslöjats i dag skäms, och att det blir en självsanering bland alla de rika personer det handlar om.

Enligt Thorwaldsson visar avslöjandet att oberoende journalistik "är nyckeln" för att förhållandena i samhället ska bli bättre.

– Folk försöker smita och trixa, trots att lönerna har ökat. En toppdirektör tjänar 50 industriarbetarlöner i dag. Det är en explosionsartad utveckling sedan början av 1980-talet. Trots det kan de inte låta bli att smita, säger han.

Läckan är den största i sitt slag sedan de så kallade Panamadokumenten 2016. Den består av miljontals dokument från ett 20-tal skatteparadis. De har lämnats till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung , som delat med sig till det globala journalistnätverket ICIJ. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit.

Annons

Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv, är en av dem som avslöjats med att ha ett skatteupplägg på Malta.

Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson, säger i SVT:s Agenda att han är kritisk till Östlings skatteplanering.

– Jag tycker det är dåligt och moraliskt fel, säger han.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU kräver Östlings avgång:

"Hans principlösa agerande går emot allt vad den svenska modellen står för. Det är inte lämpligt som ledande företrädare för Sveriges största arbetsgivarorganisation", skriver SSU:s ordförande Philip Botström i ett pressmeddelande.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons