Annons
Nyheter

Finanspolitiska rådet oroade över ekonomin

Ekonomi • Publicerad 21 maj 2022
Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten. Arkivbild.
Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Lars Heikensten, ordförande i Finanspolitiska rådet och tidigare riksbankschef, har länge varit oroad över det ekonomiska läget, säger han i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Anledningen är den snabba prisökningen på de finansiella marknaderna, pandemin, kriget i Ukraina och nu även den höga inflationen.

Annons

Tidigare i veckan presenterade rådet sin årliga rapport. Där fastslogs att både regering och opposition allt oftare bryter mot de finanspolitiska regelverken. Det beskriver Heikensten som att vara "på ett sluttande plan".

– Regeringen har lagt fram förslag som gör att man riskerar att spräcka utgiftstaket. Det är valår och i riksdagen är det ingen som står upp för det regelverk vi har, det gör inte det hela mindre oroande, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons