Annons

Andersson uppringd under finsk-amerikanskt möte

Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden talade om Rysslands invasion av Ukraina när de möttes i Vita huset under fredagskvällen, svensk tid. På agendan stod också Finlands säkerhet – och de två presidenterna lovade utöka samarbetet.
Under mötet ringdes också Sveriges statsminister Magdalena Andersson upp.
USA • Publicerad 5 mars 2022
Finlands president Sauli Niinistö träffade USA:s president Joe Biden i Vita huset under fredagskvällen.
Finlands president Sauli Niinistö träffade USA:s president Joe Biden i Vita huset under fredagskvällen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

De två presidenterna samtalade bland annat om krigets inverkan på den europeiska säkerheten och försvarssamarbetet mellan Finland och USA. Mötet varade i drygt en timme, enligt Yle.

De två diskuterade läget i Ukraina, men även Finlands säkerhet. Ett medlemskap i Nato ligger i vågskålen. Niinistö betonade på pressträffen efteråt att det i det nuvarande skedet handlar om att fördjupa samarbetet med USA.

Annons

– Vi börjar en process för att utöka samarbetet, sade Niinistö.

Ringde upp Andersson

Om det sedan leder till några säkerhetsgarantier för Finland på vägen till ett eventuellt Nato-medlemskap ville han inte svara på, men betonar att det ändå innebär ett "starkt stöd".

– De öppna dörrarnas politik till Nato fortsätter, sade Niinistö också.

Under mötet ringdes den svenska statsministern Magdalena Andersson upp, säger Niinistö under den efterföljande presskonferensen, utan att gå in på vad som sades under det telefonsamtalet, rapporterar Yle.

Levererar vapen

Finland har, precis som många andra länder, beslutat att leverera vapen till Ukraina.

"Jag förstår mycket väl finländarnas oro och behovet att reagera på situationen. Mitt i en akut kris är det ändå extra viktigt att hålla huvudet kallt", sade Sauli Niinistö i ett uttalande under torsdagen.

Den ryska invasionen har lett till att opinionen i Finland har svängt när det gäller Natomedlemskap. Nu vill 53 procent av befolkningen att landet ska gå med i militäralliansen, enligt en nyligen publicerad undersökning från Yle.

Finland och Ryssland delar en cirka 130 mil lång gräns.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons