Annons

Finländsk Nato-ansökan skulle gå "blixtsnabbt"

Estland skulle "snabbt som blixten" ratificera en Nato-ansökan från Finland, enligt Estlands statsminister.
Samtidigt planerar president Sauli Niinistö för ett möte med partierna i den finländska riksdagen för att diskutera landets säkerhetspolitiska linje.
Försvar • Publicerad 8 mars 2022
Statsministrarna Sanna Marin och Kaja Kallas. Arkivbild.
Statsministrarna Sanna Marin och Kaja Kallas. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Beskedet från Estlands statsminister Kaja Kallas kom i samband med att hon tog emot Finlands statsminister Sanna Marin i Tallinn på måndagen.

Kallas hoppas att Finland går med i Nato.

Annons

– Vi kan intyga att det skulle vara ett bra val, men det är så klart det finländska folkets sak att bestämma. Om Finland och Sverige går med i Nato skulle alliansen bli starkare. Vi ratificerar omedelbart om Finland lämnar in en ansökan, sade Kallas enligt public service-bolaget Yle Yle.

Vid en eventuell Nato-ansökan behöver alla 30 av alliansens medlemsländer godkänna den.

Många möten

Den finländska statsledningen har åkt skytteltrafik på sistone för att diskutera säkerhetsläget i Ukraina. President Sauli Niinistö besökte USA:s president Joe Biden i fredags, sedan tog Sanna Marin emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson i lördags. Marin hade också ett samtal med Norges statsminister Jonas Gahr Støre under måndagen.

Niinistö ska på torsdag träffa talmannen, de vice talmännen, ordförandena i utrikes- och försvarsutskottet och partier i den finska riksdagen för att diskutera Rysslands krig i Ukraina. De ska behandla hur situationen påverkar Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje, enligt ett pressmeddelande från presidentens kansli.

Opinionen i Finland har svängt kraftigt för ett Natomedlemskap och över 50 procent av befolkningen verkar nu anse att det skulle vara ett bra val. Även i Sverige har stödet ökat och mätningar pekar på att det ligger strax under stödet i Finland.

"Följer noggrant"

Sverige och Finland har ett "djupt integrerat" försvarssamarbete, men Magdalena Andersson vill inte svara på hur den svenska regeringens syn på Nato skulle förändras om Finland gick med i försvarsalliansen.

– Det är en hypotetisk fråga, säger hon efter ett möte med svenska partiledare på tisdagen.

– Det finns en diskussion i Finland, det vet vi alla och den följer vi väldigt noggrant. Därför har vi väldigt nära kontakter med Finland och det var bland annat därför som jag och Peter Hultqvist var i Finland i lördags, fortsätter hon.

Andersson tillägger att regeringen kommer att ha tät kontakt med Sauli Niinistö.

– Vi kommer att ha daglig kontakt med den finska presidenten under de kommande veckorna för att noggrant följa den process som de har i Finland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons