Annons
Nyheter

Finländsk majoritet för Nato utan Sverige

Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en undersökning, gjord av det finländska opinionsinstitutet Taloustutkimus.
Nato • Publicerad 2 februari 2023
Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en opinionsundersökning. Arkivbild på Finlands president Sauli Niinistö.
Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en opinionsundersökning. Arkivbild på Finlands president Sauli Niinistö.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Enligt undersökningen, som publiceras i dagstidningen Ilta-Sanomat, vill majoriteten av finländarna inte att Finland måste vänta på Sverige för att släppas in i Nato.

"Sveriges sak är inte vår", säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen i en kommentar till resultatet.

Annons

53 procent av finländarna som svarat på enkäten anser att ett genomförande av Finlands Natomedlemskap inte får vara avhängigt av hur Sveriges tidsplan ser ut.

28 procent av de tillfrågade tycker att Finland borde gå med i Nato samtidigt som Sverige, medan 19 procent inte har någon åsikt i frågan.

1 021 personer över hela Finland deltog i opinionsundersökningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons