Annons
Nyheter

Fjällen i Jämtland lockade fler än i fjol

Jämtlands fjällvärld lockade många under sportlovet.
Telias rörelsedata visar att aktiviteten ökade där under sportlovsveckorna i år jämfört med i fjol.
Coronaviruset • Publicerad 9 mars 2021
Många reste till fjällen i Jämtland under sportlovet, visar Telias rörelsedata. Arkivbild.
Många reste till fjällen i Jämtland under sportlovet, visar Telias rörelsedata. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Inför sportlovet fanns en stor oro för att smittspridningen i Sverige skulle öka när många åker till fjällen under pandemin. Folkhälsomyndigheten manade till stor försiktighet.

Nu visar rörelsedata från Telia att aktiviteten ökade i flera kommuner i Dalarnas och Jämtlands län under de tre sportlovsveckorna i år jämfört med fjolåret. För länen som helhet minskade aktiviteten däremot.

Annons

– På sina ställen var det högre aktivitet, alltså mer folk i rörelse, än vad det var under 2020. Men det är inga astronomiska ökningar, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys vid Telia.

– Trots coronan var det fler människor än förra året.

Härjedalen populärt

Från Västra Götaland till Jämtlands län ökade resandet med 39 procent under vecka 7. Och för vecka 9 noterades en ökning på 6 procent för resandet från Stockholms län till Jämtlands län.

Kristofer Ågren säger att det går att utläsa vissa beteendeskillnader i materialet för vissa sträckor. Till exempel ökade resandet från Stockholm till Härjedalen med 18 procent under vecka 9.

– Stockholmarna begav sig i högre utsträckning till Härjedalen än till Åre till exempel.

Resandet från Stockholm till Östersund minskade däremot 29 procent. Det tros bero på att färre har flugit.

Telias rörelsedata visar också att Malung-Sälen och Älvdalen var populära destinationer bland sportlovslediga från Göteborg.

Har tilltagit

Vad som inte framgår i underlaget är hur människor har betett sig under sportlovet eller var i den aktuella kommunen de har vistats.

– Man ska vara försiktig med att dra för snabba slutsatser, till exempel att det nödvändigtvis måste leda till högre smittspridning, säger Kristofer Ågren.

I söndags sade Annika Ersson, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen att smittspridningen i regionen har tilltagit.

Annons

– Det är egentligen fortsättningen på en trend som vi såg redan innan sportloven började, sade hon till TT.

Enligt Annika Ersson är spridningen ofta kopplad till arbetsplatser och personalboenden.

Fakta: Om statistiken

Sportlovsveckorna 7, 8 och 9 har jämförts med motsvarande veckor i fjol.

För vecka 7 och 8 har perioden måndag–fredag jämförts.

För vecka 9 har perioden måndag–onsdag jämförts. Telia hade systemunderhåll på torsdagen och fredagen.

Källa: Telia

Fakta: Om statistiken

I Telias data räknas en resa som en förflyttning från en plats till en annan där telefonen inte haft ett stillastående signaleringsmönster längre än 50 minuter. Avståndet på förflyttningen varierar beroende på hur många mobilmaster som finns i ett område. I tätbefolkade områden handlar det om minst cirka 500 meter och i glesbygd kan det röra sig om flera kilometer.

Källa: Telia

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons