Nyheter

Fler aborterar foster med Downs syndrom

Sverige • Publicerad 7 februari 2018

Det föds färre barn med Downs syndrom i Sverige. Från att under ett drygt decennium ha legat på nivån 200–300 barn om året som föds med kromosomavvikelser är nu antalet nere i 160, uppger SVT Nyheter som tagit del av statistik från Socialstyrelsen.

– Fler aborteras nu jämfört med de senaste åren, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet, till SVT.

Då kvinnor föder barn vid högre ålder än förut borde antalet barn med Downs syndrom öka, då risken ökar med högre ålder. Men enligt Karin Källén motverkas den utvecklingen av en stadigt ökande tillgång på fosterdiagnostik.

I vissa delar av landet får alla kvinnor erbjudande om att undersöka om ett foster löper ökad risk att drabbas av den kromosomavvikelse som ger Downs syndrom, medan det i andra delar bara ges till kvinnor över 35 år.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.