Annons

Ukraina återintar staden Cherson

Ukrainska styrkor har återintagit staden Cherson efter den ryska militärens återtåg.
Ukrainas flagga vajar åter i stadens centrum.
Ukraina • Publicerad 11 november 2022
Firande i staden Cherson under fredagseftermiddagen. Bild från en videoupptagning.Foto: Handout/Reuters/TT
Räddningsarbetare i rasmassor i Mykolajiv.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Ukrainska soldater skjuter projektiler utanför Bachmut i Donetsk på torsdagen.Foto: Roman Chop/AP/TT

Uppgifter om läget i staden är sporadiska, men Ukrainas framgång är en viktig vändpunkt i det ryska invasionskriget.

"Vårt folk. Vårt. Cherson." Så skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram efter beskedet, och lade till en amatörvideo som uppgavs visa ukrainska soldater och stadsinvånare tillsammans.

Annons

– Det är viktigt för Ukraina att man lyckats ta tillbaka den första staden av vikt som Ryssland intog, konstaterar Joakim Paasikivi.

Kievs försvarsdepartement meddelade vid 15-tiden på fredagen att ukrainska soldater marscherat in i staden. Uppgifterna bekräftas västerländska medieorganisationer. Till brittiska BBC säger en rådgivare på försvarsdepartementet, Jurij Sak, att Cherson är "nästan helt i ukrainsk kontroll".

"Ännu en viktig seger"

"Cherson återvänder till ukrainsk kontroll och förband ur Ukrainas militär tar sig in i staden", skriver försvarsdepartementet på sociala medier.

Man säger sig ha full sikt över samtliga ryska reträttvägar och varnar för att "alla försök att sätta sig emot ukrainsk militär kommer att stoppas".

Utrikesminister Dmytro Kuleba säger på sociala medier att "Ukraina tar ännu en viktig seger och bevisar att vad än Ryssland säger eller gör så kommer Ukraina att vinna".

Han, liksom flera av landets politiker, publicerade under eftermiddagen bilder på människor som firar med ukrainska blågula flaggor i vad som uppges vara i Cherson.

Ryssland: 30 000 har lämnat

Ryssland säger sig ha fullföljt den utropade reträtten och att samtliga styrkor, som uppges vara 30 000 soldater, lämnat Cherson. Enligt det ryska försvarsdepartementet har det skett utan några större bekymmer och helt utan förluster av manskap eller materiel. Mycket tyder på att det inte stämmer.

– Ryssland försöker presentera det som en seger, att man lyckats med operationen. Det är väl tveksamt om det får genomslag, säger Paasikivi strax efter beskedet om det ukrainska intåget i staden.

Skadade sägs lämnas

Från flera håll rapporteras tvärtom att reträtten har urartat i ett slags kaos, där ryska soldater har bytt uniformer mot civila kläder och Ukraina aktivt har beskjutit retirerande styrkor. Vissa skadade uppges till och med ha blivit kvarlämnade på andra sidan floden.

Paasikivi, som är lärare i militär strategi på Försvarshögskolan, resonerar om den ukrainska frammarschen och den ryska militärens beslut.

Annons

– Antingen är ryssarna oerhört duktiga på att göra ett återtåg, eller så handlar det om en kollaps. Jag har inte tillräckligt med fakta för att veta hur det är – men jag lutar åt det senare.

Moskva hävdar samtidigt att Cherson är och förblir ryskt, trots den stora truppförflyttningen ut ur staden.

Den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov meddelar Kremls inställning, trots reträtten.

– Detta är den ryska federationens subjekt, den statusen bestäms av och har befästs i lag. Det har inte förändrats och det kan inte förändras, säger Peskov på en presskonferens.

Bro över Dnepr förstörd

Under den ryska reträtten har en av få vägar över floden Dnepr kapats. Antonivskyj-bron, som utgör den huvudsakliga leden från Cherson över floden österut, har förstörts.

Vägbanan på bron slutar i en omkring tio meter bred klyfta.

Bron har tidigare varit föremål för beskjutning som bägge parter har beskyllt varandra för. Nästa bro över Dnepr ligger omkring sju mil från Cherson.

En fortsatt ukrainsk offensiv längre österut än Cherson ställs därmed inför ett första stort hinder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons