Annons
Nyheter

Fler asylsökande väntas i år

Migrationsverket skriver upp prognosen för antalet asylsökande i år.
Framför allt är det antalet migranter från Syrien och Sydamerika som förväntas öka.
Politik (TT) • Publicerad 10 februari 2020
Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.
Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.Foto: Sofia Axelsson Sofroniadou/TT

I sin senaste prognos bedömer Migrationsverket att omkring 23 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2020. Den tidigare prognosen låg på 21 000.

Jämfört man med hur många som sökte asyl i Sverige under 2019 så innebär prognosen en ökning med omkring 1 000 personer. Under förra året sökte 21 958 personer asyl i Sverige.

Annons

– Det är en ganska marginell ökning, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer.

Han understryker att alla prognoser är förknippade med osäkerheter och att det är mycket svårt att bedöma utvecklingen i olika delar av världen.

TT: Hur stor är risken att ni underskattar läget i Syrien?

– Det här är vår bästa bedömning. Den risken är relativt liten, säger Holmer.

Migrationsverket beskriver utgångsläget för myndighetens verksamhet 2020 som "stabilt".

M håller inte med

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard vill inte kalla uppskrivningen av prognosen för marginell.

– Det är tio procent. Jag tycker att det är oroväckande, säger hon.

Malmer Stenergard varnar för att mycket kan förändras under året med tanke på det stora inflödet av migranter till Grekland. Men även om prognosen håller så är det, enligt henne, oroväckande.

– 23 000 asylsökande är för mycket för Sverige, säger Malmer Stenergard.

Moderaterna vill att Sverige tar fram ett volymmål för asylmottagningen, som i dag skulle ligga på 5 000-8 000 asylsökande. Där ingår inte kvotflyktingar.

Ökade migrantrörelser

Annons

I prognosen pekar Migrationsverket på att den senaste tidens ökade migrantrörelser – längs den östra Medelhavsrutten till Grekland, samt från Latinamerika till Europa – kommer att fortsätta i år.

Antalet syrier som anländer till Grekland är fortfarande högt och var klart högre under andra halvåret 2019 jämfört med motsvarande period 2018 och 2017, står det i prognosen.

Där står också att antalet migranter som rör sig på Balkanrutten har ökat.

Migrationsverket pekar på att situationen för syriska migranter i Turkiet fortsätter att vara svår och att den turkiska regeringen har ambitionen att få minst en miljon syrier att återvända till Syrien.

Samtidigt har den syriska regimens offensiv mot Idlib fördrivit över 300 000 människor från sina hem sedan december 2019, enligt Migrationsverkets prognos.

Fler från Sydamerika

Antalet asylsökande från Sydamerika har ökat under de senaste åren, framförallt från Colombia, men även från Nicaragua, El Salvador, Peru och Venezuela. Politisk repression, svåra socioekonomiska och humanitära förhållanden, ett försämrat säkerhetsläge och bristande respekt för mänskliga rättigheter är några orsaker till den ökade migrationen, enligt prognosen. Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande från regionen kommer att fortsätta öka.

Nästan alla länder i Central- och Sydamerika är viseringsfria till Europa, vilket gör det möjligt att ta sig till Europa och söka asyl på legal väg.

Migrationsverket räknar med att andelen bifall i asylärenden kommer att vara kvar på "relativt låga" nivåer framöver. Omkring en fjärdel av avgjorda asylärenden i första instans antas resultera i bifall 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons