Annons
Nyheter

Fler brott nådde högsta instans

2021 blev ett år med mer att göra för Högsta domstolen.
Både antalet inkomna och avgjorda mål ökade, och domstolen gav betydligt fler fall än tidigare prövningstillstånd.
Det allt större inflödet av brottmål i tings- och hovrätter kan vara en förklaring.
Rättsligt • Publicerad 7 februari 2022
Inkomna och avgjorda mål 2017–2021.
Inkomna och avgjorda mål 2017–2021.Foto: Johan Hallnäs/TT
Högsta domstolen har sina lokaler i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm. Arkivbild.
Högsta domstolen har sina lokaler i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

– Det är flera grupper som ökar men brottmålen sticker ut, det är en tydlig ökning av dem, säger Högsta domstolens ordförande Anders Eka om de ärenden som kom in till HD under 2021.

Totalt fick Högsta domstolen (HD) in 8 113 mål året som gick, vilket är drygt 16 procent fler än 2020 och nära 40 procent mer än för fem år sedan. Samtidigt har HD avgjort fler mål än någonsin, 7 807 stycken.

Annons

– Det är en påtaglig ökning av antalet avgjorda mål, men det når inte riktigt upp så att vi klarar att hålla jämnt. Vi har utökat vår stab av personer som förbereder målen och än så länge har vi kunnat hantera det, men det finns en gräns. Vi vet ju inte om det blir en fortsatt målökning, lägger sig på den här nivån eller går tillbaka, säger Anders Eka.

Ökad arbetsbörda

Det som nu syns i Högsta domstolen kan sägas spegla läget i landets tings- och hovrätter, som de senaste åren sett en markant ökning av antalet ärenden som rör brott.

– Allmänt sett upplever jag att hovrätterna har fått en ökad arbetsbörda, att det finns många och stora brottmål där och att det också genererar en målökning hos oss, säger Anders Eka.

Högsta domstolens främsta uppgift är att komma med prejudikat, alltså vägledande avgöranden som får betydelse för hur andra domstolar ska döma i liknande mål. Även prejudikaten var fler 2021 än 2020, 101 stycken totalt.

Och för att det ska bli ett prejudikat krävs först att HD ger ett ärende prövningstillstånd – det är alltså inte så att domstolen tar upp varenda mål som överklagas.

Flera mordfall

2021 var antalet prövningstillstånd betydligt fler än 2020, 151 jämfört med 125 stycken, och även detta kan ha koppling till det ökade antalet brottmål enligt Anders Eka.

– Vi är ju beroende av ett underlag för vårt urval av lämpliga mål som ska bli prejudikat, och får vi in väldigt många mål kan vi säga att urvalsmöjligheterna blir fler eftersom vi har en större mängd att välja ur.

En viss betydelse, om än marginell, kan också flera lagändringar som kommit senaste tiden ha haft. Exempelvis prövade Högsta domstolen flera mordfall under 2021 för att ge klarhet i tolkningen av den nya mordlagen från 2020, vars syfte har varit att fler ska dömas till livstid.

Anders Eka tror på en fortsatt hög nivå av mål hos HD inför 2022.

– Som det ser ut kommer vi att landa på ett fortsatt ganska stort inflöde av mål, som i vart fall ligger på samma nivå som förra året. Det kanske innebär att vi behöver göra vissa ytterligare justeringar vad gäller personalförstärkningar.

Annons

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om antalet mål som HD fick in i fjol.

Fakta: Högsta domstolen

Högsta domstolen är den sista instansen av de allmänna domstolarna och har som huvuduppgift att skapa prejudikat, vägledande avgöranden, på främst straffrättens och civilrättens område.

Högsta domstolen prövar överklaganden av domar och beslut från hovrätterna, Mark- och miljööverdomstolen samt Patent- och marknadsöverdomstolen.

För att ett mål ska tas upp krävs prövningstillstånd. Det ges i huvudsak då målet kan få betydelse för hur andra domstolar ska döma i liknande mål.

Målet kan också prövas om det finns synnerliga skäl till det, som att det förekommit ett grovt fel i handläggningen av målet i hovrätten, som har påverkat utgången, eller att fel lag tillämpats.

Källa: Högsta domstolen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons