Annons
Nyheter

Fler döms för brott i juntans Argentina

Tio militärer och poliser döms till livstids fängelse för grova brott de begick under tiden då en militärjunta styrde Argentina med järnhand.
Argentina • Publicerad 7 juli 2022
"De är 30|000". En demonstrerande kvinna belyser hur många det är som försvann under diktaturåren i Argentina, utanför en rättegång som hölls i Buenos Aires 2017. Arkivbild.
"De är 30|000". En demonstrerande kvinna belyser hur många det är som försvann under diktaturåren i Argentina, utanför en rättegång som hölls i Buenos Aires 2017. Arkivbild.Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

Männen i den så kallade "Campo de mayo mega"-rättegången – kallad så efter den militärbas där brotten ägde rum – döms för bland annat mord, kidnappningar, våldtäkter och tortyr.

Totalt 350 offer har räknats in. 14 av dem var gravida kvinnor vars barn fördes bort efter förlossningen. Några var fackföreträdare som fängslades.

Annons

Generalen Santiago Riveros, i dag 98 år gammal, är den dömde som hade högst befattning. Han och tre andra döms bland annat för en rad mord där de drogade offren och kastade dem i havet från flygplan. Riveros kommer att få avtjäna sitt straff i husarrest.

Två personer som åtalades i samma mål avled under processens gång.

En militärjunta tog makten i Argentina genom en kupp 1976 och behöll den till 1982. Under den tiden begicks enorma mängder människorättsbrott, som har kunnat lagföras först sedan en särskild amnesti slopades 2006. Sedan dess har 278 domar för brott mot mänskligheten fallit och fler än 1 000 personer har dömts till fängelse.

Ett offer var den svensk-argentinska 17-åringen Dagmar Hagelin, som greps och försvann 1977. 2017 dömdes en argentinsk officerare till livstids fängelse bland annat för mordet på Hagelin.

Fakta: Argentinas militärdiktatur

Efter årtionden med politisk turbulens i Argentina grep militären på nytt makten 1976. Juntan förbjöd all opposition. Vänstersympatisörer, misstänka vänsterterrorister och personer vars tillgångar militären ville åt fördes bort, torterades, dödades eller "försvann".

En metod militären använde var att droga fångar och sedan släppa dem från flygplan i havet.

Det finns inga säkra uppgifter om hur många som dödades under perioden, men det kan handla om så många som 30 000.

1982 föll diktaturen och demokrati infördes igen året efter.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons