Annons
Nyheter

Allt fler föds med akut kejsarsnitt

Kejsarsnitt blir allt vanligare och de senaste åren syns särskilt en ökning av andelen akuta kejsarsnitt.
Hälsa • Publicerad 7 december 2022
Andelen förlossningar som genomförs med kejsarsnitt har ökat de senaste åren. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Andelen kejsarsnitt har ökat varje år de senaste fem åren, enligt siffror från Socialstyrelsen. Framför allt har man sett en ökning av de akuta kejsarsnitten, från 9 procent 2017 till 10,4 procent i fjol.

– Vi kan se en tendens till att det ökat de sista åren samtidigt som de planerade kejsarsnitten ligger stabilt, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen.

Annons

Förra året genomfördes 18,6 procent av förlossningarna med kejsarsnitt. Varför just de akuta kejsarsnitten ökat på senare år går inte att säga bara genom att titta på siffrorna. Det behöver man titta vidare på, menar Socialstyrelsen.

– Vi vet att det är bra att vi kan göra akuta kejsarsnitt när det finns behov för mamma eller barn, det är en viktig åtgärd. Vi vill ha så låg andel kejsarsnitt som möjligt men ändå med hög medicinsk nivå, säger Anna Sandström.

Myndigheten kan även se att andelen kejsarsnitt skiljer sig en hel del mellan olika regioner. I Stockholm och Värmland är andelen som högst, omkring 21 procent. Östergötland tillsammans med Dalarna och Jönköping har den lägsta andelen kejsarsnitt, cirka 13,5 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons