Fler larmsamtal om överdoser hos flickor
Det är Giftinformationscentralen som sammanställt statistik över förra årets samtal och konstaterar den kraftiga ökningen.
— Vi hade en känsla av att det var ovanligt många samtal till oss som rörde väldigt unga och när vi tittade närmare på statistiken så såg vi att det stämde, säger Johanna Nordmark Grass, medicinskt ansvarig läkare på Giftinformationscentralen.
Giftinformationscentralen tar emot samtal om misstänkt förgiftning från både privatpersoner och sjukvården. Frågorna handlar om fall där någon misstänks ha fått i sig för stor mängd läkemedel, kemiska produkter eller växter som kan vara skadliga.
Orsaker okända
Mellan 2020 och 2021 ökade inte antalet samtal totalt. Däremot syntes en ökning för antalet samtal som rörde förgiftning i självskadande syfte för flickor mellan tio och 14 år. De samtalen ökade med 62 procent. För unga pojkar sågs inte någon liknande ökning.
— Det är oroande att vi ser den här utvecklingen men vi vet inte vad den beror på.
Allra vanligast är frågor om förgiftning med paracetamol. Paracetamol är aktiv substans i flera värktabletter, till exempel Alvedon och Panodil.
På Giftinformationscentralen vet man inte omständigheterna kring de samtal som kommer utan man kan bara konstatera att de ökar.
— Många är noga med att inte ha läkemedel liggande tillgängligt när man har små barn. Men det kan vara bra att tänka på även med större barn, säger Johanna Nordmark Grass.
De som svarar i telefonen är intensivvårdsläkare och apotekare specialiserade inom akuta förgiftningar. De ger råd om hur man ska agera utifrån situationen och hänvisar vid behov vidare allmänheten till sjukvården.
Barn som smakat tvål
Under 2021 tog Giftinformationscentralen emot totalt nästan 97 000 samtal varav 60 procent var från allmänheten. En tredjedel av frågorna som kommer handlar om barn under tio år som fått i sig något olämpligt. Många handlar om barn som smakat på kemikalier, smink eller hygienprodukter som tvål men även om läkemedel och insektsbett. I de flesta av dessa fall räcker det att stanna hemma och hålla uppsikt, enligt Johanna Nordmark Grass.
Men i de fall där det är tydligt att någon tagit för mycket läkemedel med flit är alltid uppmaningen att söka till sjukvården.
— Då vill vi att personen ska uppsöka sjukvården just på grund av handlingen även om det inte innebär att det är en förgiftning som behöver sjukvård, utan därför att det kan behövas annan vårdkontakt, säger Johanna Nordmark Grass.
Fakta: Paracetamol
Paracetamol är ett läkemedel med smärtstillande och febernedsättande verkan. Paracetamol används allt oftare i stället för tabletter med acetylsalicylsyra eftersom paracetamol inte irriterar mag- tarmslemhinnan eller påverkar blodkoagulationen.
Vid kraftig överdosering kan paracetamol orsaka skador på levern.
Sedan 1 november 2015 får paracetamol i tablettform endast säljas på apotek.
Källa: NE
Fakta: Paracetamol
Giftinformationscentralen har funnits sedan 1960. Sedan 2009 är det Läkemedelsverket som har driftsansvaret.
Vid akuta fall av misstänkt förgiftning ring 112 och begär giftinformation.
Vid mindre brådskande fall ring 010-456 67 00.
Källa: Giftinformationscentralen