GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler salmonellafall kopplas till populär choklad

Salmonellautbrottet kopplat till Kinderägg-choklad som sålts i flera länder växer. Nu rapporteras om över 300 fall, varav majoriteten är barn, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.
Livsmedel • Publicerad 19 maj 2022
Över 300 fall av salmonellasmitta har rapporterats med koppling till Kinder-choklad från chokladtillverkaren Ferrero.
Över 300 fall av salmonellasmitta har rapporterats med koppling till Kinder-choklad från chokladtillverkaren Ferrero.Foto: Heiko Junge / NTB / TT

I början av april larmade Kinder-tillverkaren Ferrero om ett salmonellautbrott kopplat till deras produkter från den belgiska fabriken, då 125 personer i olika länder, bland annat Sverige, misstänktes ha smittats med bakterien. Fabriken tvingades att stänga den 8 april, och i slutet av månaden återkallades ännu fler Kinderägg-produkter, enligt svenska Livsmedelsverket.

Sedan dess har utbrottet vuxit och nu har 266 personer konstaterats salmonellasmittade och ytterligare 58 fall har sannolikt koppling till utbrottet, enligt ett pressmeddelande från ECDC. Majoriteten av de drabbade länderna ligger i Europa men det har även konstaterats fall i Kanada och USA.

86,3 procent av alla drabbade är under tio år, drygt 40 procent av dem har tvingats till sjukhusvård. Inga dödsfall har rapporterats.

Enligt smittskyddsmyndigheten finns det också åtta personer som smittats med salmonella där man inte hittat någon koppling till den belgiska fabriken, vilket gör att det kan finnas en annan smittokälla.

Produkterna som återkallats av tillverkaren Ferrero är:

Kinder surprise 20 gram och Kinder surprise 20 gram i trepack med bäst före-datum mellan 26 juni 2022 och 7 oktober 2022.

Kinder mini-ägg med bäst före-datum 21 augusti 2022.

Kinder surprise maxi 100 gram med bäst före-datum 20 april 2022 och 21 augusti 2022.

Kinder schokobons med bäst före-datum mellan 25 maj 2022 och 19 augusti 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.