Annons
Nyheter

Fler ska få köra lastbil med B-körkort

Politik • Publicerad 8 juni 2023
Regeringen hoppas att beslutet ska leda till en snabbare elektrifieringen av transportsektorn. Arkivbild.
Regeringen hoppas att beslutet ska leda till en snabbare elektrifieringen av transportsektorn. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen vill påskynda elektrifieringen av transportsektorn genom att utvidga det vanliga B-körkortet. Transportstyrelsen får i uppdrag att skapa ett försökssystem där förare kan ansöka om att få köra tyngre, miljövänliga, lastbilar med B-körkort.

"Med detta beslut underlättar vi elektrifieringen eftersom fler förare kommer att kunna köra tyngre elfordon", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Annons

Bakgrunden till beslutet är att el- och gasdrivna lastbilar ofta är tunga och därmed bara får köras av förare med C-körkort och yrkeskompetensbevis. Samtidigt råder det brist på dessa förare och innebär en stor kostnad för företagen.

Tanken är att förare som har haft B-körkort i minst två år ska kunna ansöka om att få köra el- eller gasdrivna lastbilar som väger över 3 500 kilo, vilket är den vanliga gränsen för B-körkort. Undantagen ska inte gälla lastbilar tyngre än 4 250 kilo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons