Annons
Nyheter

Fler tror på stigande bostadspriser

Bostad • Publicerad 8 maj 2023
"Hushållen verkar ta intryck av Riksbankens räntebesked och väljer den här månaden att justera ned sina ränteförväntningar", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández. Arkivbild.
"Hushållen verkar ta intryck av Riksbankens räntebesked och väljer den här månaden att justera ned sina ränteförväntningar", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Fler hushåll tror att bopriserna kommer att stiga det närmaste året, visar SEB:s senaste boprisindikator. Andelen ligger denna månad på 31 procent, en ökning med 2 procentenheter.

"Trots att det mesta talar för att bostadspriserna ska ner ytterligare från dagens nivåer återspeglas det inte lika tydligt i hushållens förväntningar", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Annons

När det gäller Riksbankens styrränta tror hushållen att den kommer att ligga på 3,74 procent om ett år, en liten minskning jämfört med föregående månad.

7 procent av hushållen planerar att binda räntan den kommande tremånadersperioden, även det en minskning jämfört med månaden före.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Den här månaden ligger indikatorn på minus 7.

SEB:s boprisindikator genomförs av Demoskop och bygger på webbintervjuer med cirka 1 000 personer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons