GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler unga afghaner kan få stanna

Politik • Publicerad 9 december 2017

Afghaner äldre än 18 år har i flera fall beviljats uppehållstillstånd i Sverige eftersom de saknar kontakter i hemlandet och riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling". Därmed har migrationsdomstolarna upphävt beslut som fattats av Migrationsverket, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nu har Mig­rationsöverdomstolen gett prövningstillstånd i ett liknande ärende. Det kan i förlängningen innebära att praxis ändras och att fler unga ensamkommande afghaner får uppehållstillstånd. Asyljuristen Volkan Yesil bedömer att överdomstolens utslag skulle påverka flera tusen afghaner.

Viktigt i sammanhanget är tidpunkten för asylansökan. Den som ansökte före den 24 november 2015 har möjlighet att beviljas permanent uppehållstillstånd, eftersom de tillfälliga uppehållstillstånden infördes den hösten.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.