Annons
Nyheter

Fler väntas söka asyl i år

Pandemin gör fortfarande att det är svårt att resa, och det gäller även flyktingar. Migrationsverket skriver ned prognosen för asylsökande – ändå väntas fler hit jämfört med i fjol.
Migration • Publicerad 7 februari 2022
Färre asylsökande väntas till Sverige i år. Arkivbild.
Färre asylsökande väntas till Sverige i år. Arkivbild.Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Migrationsverkets prognos innebär att cirka 14 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, förklarar Henrik Holmer, planeringschef på Migrationsverket.

– Antagandet sänks från 16 000 till 14 000, men vi gör ett spann mellan 10 000 och 21 000.

Annons

Orsaken är pandemin och svårigheterna att röra sig över gränserna. I fjol sökte 11 400 personer asyl i Sverige, men i år blir prognosen alltså högre än så. Även om restriktioner lättas på många håll så bedöms det fortfarande vara svårt framöver, förklarar han.

Fler afghaner får stanna

Men läget i Afghanistan påverkar asylinvandringen i Sverige, och även de som redan tidigare kommit hit men som inte fått tillstånd att stanna.

– Säkerhetsläget har försämrats i Afghanistan, och i höstas gjorde vi ett nytt rättsligt ställningstagande som påverkar bedömningarna på en rad sätt.

Bland annat innebär det att afghaner som fått avslag kan söka på nytt. Omkring 6 000 kan beröras av det, förklarar han.

– Vi bedömer att ungefär 4 000 av dem kommer att söka, och att 3 000 av dem kan få uppehållstillstånd.

Afghaner som söker asyl nu har också större chans att få uppehållstillstånd, förklarar han.

Situationen i Ukraina är dock inget som just nu påverkar Migrationsverkets prognos så mycket, i alla fall inte i reella tal.

– Vi följer noga utvecklingen i Ukraina. Även situationen i Etiopien och Tigray. Men det är för tidigt att säga hur det kan påverka, säger Holmer.

Långa handläggningstider

Migrationsverket har haft långa handläggningstider och väntetider, bland annat för medborgarskapsärenden. Men det kommer att ändras nu, förklarar han.

– Vi kommer att avgöra fler ärenden i år. Vi har förstärkt det området.

Annons

Arbetstillstånd är den ärendekategori som Migrationsverket får in flest ansökningar om. Den ökar nu, och är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Ett tecken på stark återhämtning på arbetsmarknaden, enligt Henrik Holmer.

Fakta:

Migrationsverkets prognos innebär att 14 000 asylärenden kommer in och avgörs i år. Det innebär en nedskrivning med 2 000 ärenden jämfört med tidigare prognos. Spannet ligger mellan 10 000 och 21 000 ärenden.

2023 beräknas antalet vara 19 000 inkomna ärenden, och 18 000 avgjorda.

2024 antas också 19 000 ärenden komma in och avgöras.

2021 sökte 11 400 personer asyl i Sverige.

Källa: Migrationsverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons