Annons
Nyheter

Flera döda i kraftiga tromber över USA

Ett massivt oväder laddat med kraftfulla tromber drog under torsdagen över södra USA. Enligt en expert var tornadoutbrottet både sällsynt och ovanligt förödande.
USA • Publicerad 13 januari 2023
Mel Gilmer tittar på det som är kvar av hans butik i Selma, Alabama. Själv gömde han sig i ett badrum när tornadon drog fram.
Mel Gilmer tittar på det som är kvar av hans butik i Selma, Alabama. Själv gömde han sig i ett badrum när tornadon drog fram.Foto: Butch Dill/AP/TT
Ett nästintill totalförstört hus nära Prattville i Alabama efter torsdagens kraftiga oväder.
Ett nästintill totalförstört hus nära Prattville i Alabama efter torsdagens kraftiga oväder.Foto: Vasha Hunt/AP/TT

Flera människor har omkommit i delstaterna Georgia och Alabama, där en tornado fick tegelhus att kollapsa, ekar att dras upp med rötterna och bilar att kastas runt i den historiska staden Selma, känd för sin roll under den amerikanska medborgarrättsrörelsens kamp under 1960-talet.

– Det var som något man ser på tv, säger Selmabon Mattie Moore.

Annons

En annan tornado rev upp en över tre mil lång fåra genom två samhällen på Alabamas landsbygd. Runt 40 hus beräknas ha förstörts av trombens framfart.

– Det här är det värsta jag har sett i det här området, säger Ernie Baggett, chef för länets krishantering.

Sydöst om Georgias huvudstad Atlanta har ovädret slitit ett frakttåg av rälsen, enligt myndigheterna. Längre söderut stängdes flera personer in i ett lägenhetshus efter att träd fallit över byggnaden.

Stormen har lämnat tiotusentals hushåll strömlösa. Under fredagen kommer myndigheterna att fortsätta sökandet efter ytterligare offer. Upp emot 100 000 skolelever i Georgia får stanna hemma under fredagen då skolorna stängt.

Enligt meteorologen Victor Gensini vid Northern Illinois University var torsdagens oväder sällsynt och ovanligt förödande. Tre faktorer – väderfenomenet La Niña, en sannolikt klimatförändringsrelaterad uppvärmning av Mexikanska golfen samt en förflyttning av tromber från väst till öst – sammanföll i en ovanlig kombination som bidrog till ovädrets intensitet.

Under torsdagen rapporterade vädermyndigheten NWS om 33 separata tromber över hela landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons