Annons
Nyheter

Flera jobbhinder för unga utrikesfödda kvinnor

Unga kvinnor i Sverige som är födda utomlands har svårare att få ett jobb än sina jämnåriga. En ny rapport pekar ut flera hinder – och föreslår vad regeringen kan göra åt dem.
Arbete • Publicerad 14 mars 2021
Utrikesfödda kvinnor har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Arkivbild.
Utrikesfödda kvinnor har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Att unga kvinnor som kommit till Sverige har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden är känt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fick i uppdrag av regeringen att ta reda på varför.

Ett hinder som beskrivs i myndighetens rapport är att dessa kvinnor ofta söker sig till vård och omsorg där det krävs utbildning. Ett annat är att de lever i andra könsroller, där de förväntas dra ett större lass hemma och tar ut mycket föräldraledighet.

Annons

Ett annat hinder är att många kommer till Sverige med kort utbildning och cv. Och flera kvinnor som intervjuats vittnar om att de bemöts på ett helt annat sätt än andra kvinnor, framför allt om de bär slöja.

"Arbetet mot diskriminering, kränkningar och trakasserier mot unga utrikes födda kvinnor i arbetslivet behöver intensifieras. Vi behöver också utveckla nya strategier för att motverka stereotypa uppfattningar om utrikes födda kvinnor", meddelar MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressutskick.

Myndigheten föreslår vidare att regeringen lägger mer vikt på utbildning och att myndigheter ska bemöta kvinnor och män mer jämställt. Och att man tittar närmare på hur unga föräldrar kan uppmuntras att dela hemmasysslor och föräldraledighet mer lika.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons