Annons
Nyheter

Flest dödsfall på arbetet sedan 2011

Arbete • Publicerad 2 augusti 2023
Personer inom byggbranschen och transportsektorn är mest utsatta när det gäller dödliga arbetsplatsolyckor. Arkivbild.
Personer inom byggbranschen och transportsektorn är mest utsatta när det gäller dödliga arbetsplatsolyckor. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under första halvåret i år har 28 personer mist livet på jobbet. Det är det högsta antalet för motsvarande period sedan 2011, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Bara i juli i år omkom fyra personer i arbetsplatsolyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Mest utsatta är personer som arbetar inom byggbranschen eller inom transportsektorn.

Annons

Enligt Per Nylén, som är avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket beror dödsfallen ofta på bristfälliga eller saknade riskbedömningar. Främsta anledningen till brister gällande riskbedömningar är enligt Nylén att arbetsgivarna saknar kunskap om att de måste finnas men det finns också arbetsgivare som struntar i förebyggande arbetsmiljöarbete.

– Vi har en arbetslivskriminalitet inom arbetslivet. Oseriösa företag som går in och lägger låga anbud, får jobben och sedan jobbar på ett sätt som är ibland rent livsfarligt, säger Per Nylén till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons