GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flyg från Arlanda nära krasch i Paris

Ett flygplan på väg från Arlanda till Paris var mycket nära att krascha i maj. Planet var 85 meter lägre än vad flygledarna i Paris angav för piloterna – och bara 1,8 meter från marken – när landningen avbröts, skriver .
Olyckor • Publicerad 12 juli 2022
Flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. Arkivbild.
Flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

– Det här är både allvarligt och ovanligt, säger flygexperten Jan Ohlsson till tidningen.

Händelsen inträffade den 23 maj. 172 passagerare var ombord på en Airbus A320 från Airhub Aviation, som hyrt planet från Norwegian.

Den franska luftfartsmyndighetens rapport visar att planet strax före landning på flygplatsen Charles de Gaulle befann sig 85 meter lägre än vad besättningen trodde. Missen upptäcktes när planet var 1,8 meter från marken och landningen avbröts.

Personalen i flygledartornet på flygplatsen kritiseras för att ha uppgett felaktig höjd till planet.

Piloterna skyller på flygledarna och dåligt väder, men klandras för att ha haft fel inställningar på höjdmätaren i cockpiten.

Ohlsson uttalar sig inte om de nämnda bolagen, men säger att pandemin generellt haft negativ påverkan på flygsäkerheten i Europa.

– Det är brist på piloter och flygpersonal och man hoppar mellan bolag med olika rutiner. Det är ingen bra mix. Flygsäkerheten är lite i gungning.

Aftonbladet har kontaktat Norwegian som lämnar en kort kommentar i ett mejl:

”Alla charteroperatörer vi använder är godkända av europeiska luftfartsmyndigheter och följer europeiska regler. Angående detta ärende för vi en dialog med nuvarande operatör om händelsen”, skriver flygbolaget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.