Annons
Nyheter

Nordkorea provocerar med massiva robotprover

Nordkorea har avfyrat över 20 robotar, varav en slog ned nära sydkoreanskt havsområde.
Sydkorea svarade med robotavskjutningar från stridsflyg, men vill undvika att konflikten trappas upp.
Sydkorea • Publicerad 2 november 2022
Ett amerikanskt hangarfartyg i en gemensam övning med Sydkorea i slutet av september.
Ett amerikanskt hangarfartyg i en gemensam övning med Sydkorea i slutet av september.Foto: Sydkoreas försvarsdepartement/AP/TT
Så långt når Nordkoreas ballistiska robotar.
Så långt når Nordkoreas ballistiska robotar.Foto: Anders Humlebo/TT

Den senaste provokationen från Nordkorea på onsdagen var ovanligt omfattande. Enligt uppgifter från Sydkoreas militär avfyrades sammanlagt 23 robotar.

– Det är klart att det finns en oro i Sydkoreas huvudstad Seoul om det som händer och varför det händer nu. Men det råder ingen panik, säger Niklas Swanström, som befinner sig i Seoul. Swanström är chef för tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) och följer noggrant utvecklingen på Koreahalvön.

Annons

Enligt sydkoreansk militär var minst sju av missilerna var ballistiska robotar.

– Den nordkoreanska robotuppskjutningen är mycket ovanlig och oacceptabel eftersom den föll nära sydkoreanskt territorialvatten söder om den norra gränslinjen för första gången, säger Kang Shin-Chul, insatschef vid den sydkoreanska militärledningen.

Sex mil från land

Sydkoreanska militären beskriver missilen som en "oidentifierad ballistisk robot", som rörde sig mot ön innan den slog ned i havet, enligt nyhetsbyrån Yonhap. Roboten ska ha landat 5,7 mil från fastlandet.

Militären säger också att Nordkorea avfyrat artillerigranater in i en maritim "buffertzon".

– Sydkorea kommer att svara på detta. Men man ska veta att många i Sydkorea är relativt vana vid det här. Det är en provokation, men Sydkorea är framför allt intresserat av att konflikten inte eskalerar, säger Swanström.

Men Sydkorea måste svara på provokationen.Militärledningen uppgav senare att man som svar utfört egna tester genom att avfyra tre markmålsrobotar från flyg.

Kärnvapenprover möjliga

Ho Myong-Hyun, forskare vid The Asan institute for policy studies i Seoul, följer Nordkoreas nästa drag.

– Jag skulle inte bli förvånad om de leder fram till ett kärnvapenprov, säger han till AP.

Swanström håller med:

– Jag tror att det finns en risk för att man provar kärnvapen inom relativt kort tid. Det är kärnvapentester eller uppskjutning från ubåtar som ligger i farans riktning. Och det är väl det som skulle vara mest provocerande från nordkoreansk sida.

Annons

Nordkoreas uppskjutningar kom timmar efter det att Pyongyang hotat med kärnvapen som svar på sydkoreanska och amerikanska gemensamma militärövningar i regionen med omkring 240 stridsflygplan.

– Sydkorea kommer att svara på Nordkoreas robotprover. Men det råder ingen panik på gatorna här i Seoul. Det stora samtalsämnet den fruktansvärda katastrofen under halloweenfirandet då över 150 människor omkom, säger Niklas Swanström.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons