Annons
Nyheter

Flyinges hingstar lockade hundratals personer till Tingsryd

Det var ont om plats på läktaren i Tingsryds rid- och körklubbs ridhus i går kväll. Flera hundra hästvänner hade kommit för att titta på hingstvisning. En del bara för att njuta av uppvisningen, andra med tanke på att någon av hingstarna skulle kunna passa för att betäcka stoet där hemma.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2006
Ulrica Holst flätar, med flinka fingrar, treårige Coriall fin inför uppvisningen. Coriall visades både för hand och uppsutten. Foto: Stefan Nilsson
Ulrica Holst flätar, med flinka fingrar, treårige Coriall fin inför uppvisningen. Coriall visades både för hand och uppsutten. Foto: Stefan NilssonFoto: 
Susanne Gielen är chefsberidare i dressyr på Flyinge. I går kväll visade hon de fem dressyrhingstar som var med i Tingsryd inför en fullsatt publikläktare. På bilden ses hon tillsammans med Richfield. Foto: Stefan Nilsson
Susanne Gielen är chefsberidare i dressyr på Flyinge. I går kväll visade hon de fem dressyrhingstar som var med i Tingsryd inför en fullsatt publikläktare. På bilden ses hon tillsammans med Richfield. Foto: Stefan NilssonFoto: 
Peter Eriksson hoppade högt på Etrusco. Men innan dess kunde den uppmärksamme se lite skänkelvikning och en kort anridning på böjt spår på ett rättuppstående hinder. Foto: Stefan Nilsson
Peter Eriksson hoppade högt på Etrusco. Men innan dess kunde den uppmärksamme se lite skänkelvikning och en kort anridning på böjt spår på ett rättuppstående hinder. Foto: Stefan NilssonFoto: 
Emma Svensson ser till att Ronaldinho H blir extra fin till uppvisningen. Ronaldinho H är hopphäst och Emma jobbarsom hästskötare på Flyinge. Foto: Stefan Nilsson
Emma Svensson ser till att Ronaldinho H blir extra fin till uppvisningen. Ronaldinho H är hopphäst och Emma jobbarsom hästskötare på Flyinge. Foto: Stefan NilssonFoto: 
Ska man vara fin får man lida pin. Carina Lindgren putsar Etrusco inför uppvisningen. Foto: Stefan Nilsson
Ska man vara fin får man lida pin. Carina Lindgren putsar Etrusco inför uppvisningen. Foto: Stefan NilssonFoto: 

- Intresset för våra hingstvisningar har fått ett uppsving i år, säger Jonas Engman, marknadschef för Flyinge. I år har folk till och med fått vända för att de inte fått plats, sådant tryck har det varit. Det är synd för många som kommer och tittar är ju våra framtida kunder.

Jonas stod mitt i ridhuset och berättade för publiken vad den såg och varje häst presenterades noga.

Annons

- Det viktiga är att stoägarna får bra information om hingstarna, så att de kan göra ett bra val när deras ston ska betäckas.

Det är som en mindre cirkus på turné när de kommer: Flera lastbilar, 14 hästar, 20 personer och så all utrustning som behövs. Sedan krävs det att stället de kommer till har två ridhus - ett för framridning och ett som har publikläktare för uppvisningen.

Bra för sammanhållningen

- Det här är väldigt roligt. Det är visserligen mycket jobb, men det är bra för sammanhållningen mellan oss som jobbar på Flyinge, säger Susanne Gielen, som visade fem hingstar.

Susanne är chefsberidare i dressyr på Flyinge och hon säger att det går bra att resa med hingstarna eftersom de är vana vid varandra och att de flesta av dem gillar att visa upp sig.

Fyra hopphästare

Henrik Ankarcrona har bara jobbat två månader på Flyinge. Där utbildar han unghästar och i Tingsryd visade han fyra hopphästar. Trots den korta tiden på stuteriet har han redan hunnit fatta tycke för Coriall. En treårig hingst som precis blivit godkänd.

- För att vara så ung är han en enastående herre, säger han.

Publikkontakt

När Peter Eriksson kom in i ridhuset på hästen Etrusco kom den första spontana applåden från publiken.

Annons

Peter slog igenom för 25 år sedan på tävlingsbanorna och vid senaste OS var han med och tog lagsilver i hoppning.

- Det är trevligt att vara ute på det här. Det är viktigt att de som är hästintresserade får en chans att se våra hingstar. Och det blir lite annorlunda. Här ska jag visa de olika hästarnas kvaliteter, inte bara hoppa, säger Peter Eriksson.

Många uppfödare

Anneli Berg hade rest från Karlshamn till Tingsryd. Hon trodde att många i publiken, liksom hon, var uppfödare.

- Jag tycker det här är jättebra. På visningen får man en chans att se hur hingstarna rör sig. Sedan åker jag hem och funderar på vilken hingst som kan bli aktuell nästa gång det är dags för föl.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons