Annons
Nyheter

FN: Ännu fler dödsdömda i Myanmar

Myanmar • Publicerad 3 december 2022
Enligt FN:s människorättschef Volker Türk har sju studenter i Myanmar dömts till döden i hemliga domstolar. Arkivbild.
Enligt FN:s människorättschef Volker Türk har sju studenter i Myanmar dömts till döden i hemliga domstolar. Arkivbild.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Juntan i Myanmar har delat ut ytterligare sju dödsstraff under veckan, enligt FN. Det innebär att antalet dödsdömda i landet är 139.

När en talesperson för juntan har ombetts att bekräfta eller dementera dödsdomarna så har denne lämnat frågorna obesvarade.

Annons

Myanmar har varit i politisk kris sedan Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp i februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

FN:s människorättschef Volker Türk anklagar den styrande militärjuntan för att använda dödsstraffet som ett "verktyg för att krossa oppositionen".

"Militären fortsätter att hålla förhandlingar i hemliga domstolar, vilket strider mot den grundläggande principen om rättvisa och opartiska rättegångar", meddelar Türk.

FN utreder även uppgifter om att ytterligare fyra studenter ska ha dömts till döden i torsdags.

Fler än 2 200 civila beräknas ha blivit dödade och fler än 11 000 fängslade inom ramen för juntans nedslag mot meningsmotståndare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons